Μήνυμα στην Τουρκία για την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στέλνει από την Κάσο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

 

 

Το αξιόμαχο και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης από την Κάσο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα του 1824, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

Αναφερόμενος στη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, για πάνω από τρεις μήνες χωρίς κατηγορητήριο, ο ΑΝΥΕΘΑ σχολίασε ότι το να κρατείται κάποιος τρεις μήνες από χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο είναι βαρβαρότητα.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί παρέστη στη δοξολογία, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΤΠΚ ΠΛΕΣΣΑΣ και χαιρέτισε το πλήρωμα.

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης ανέφερε:

«Τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων, ανδρών και γυναικών, που έδωσαν τη ζωή τους εδώ στην Κάσο, για την ανεξαρτησία της πατρίδας και για την ελευθερία μας. Το ολοκαύτωμα ήταν ολοκαύτωμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, η μνήμη πρέπει να είναι παρούσα να καθοδηγεί και να εμπνέει. Η μνήμη μας, η ιστορίας μας είναι κομμάτι της Εθνικής μας Άμυνας.

Από εδώ, από τις εσχατιές του Αιγαίου, πρέπει για άλλη μια φορά να πούμε, η χώρα μας είναι χώρα της ειρήνης και θέλει η ειρήνη να προάγεται σε όλη την περιοχή. Ταυτόχρονα, είμαστε η χώρα που με τις Ένοπλες Δυνάμεις της και με τον ελληνικό λαό, λέμε πάρα πολύ καθαρά ότι δεν επιτρέπουμε στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως συγκεκριμένα με σαφήνεια καθορίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες και συνολικότερα από το Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα μας πορεύεται, πορεύεται σε καλύτερες ημέρες και αυτή την πορεία όλος η ελληνικός λαός θα την υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις».

Επίσης σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε τοπικούς φορείς ανέφερε:

«Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Και αποτρεπτική δύναμη έχουμε και ενότητα έχουμε και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι άψογα συντεταγμένες. Είναι εξαιρετικά αξιόμαχες, παρά το γεγονός ότι για λόγους που είναι γνωστοί, έχουμε εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά η επιμέλειά μας, η φροντίδα μας έχει κάνει τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ισχύ, την οποίο μπορούμε να την αξιοποιήσουμε μόνο όταν μας αμφισβητήσουν. Εμείς είμαστε χώρα της ειρήνης και θέλουμε να προάγεται η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αλλά μέχρι εκεί, γιατί από ‘κει και πέρα δεν αφήνουμε ούτε το ελάχιστο περιθώριο να αμφισβητηθεί έστω κι ένα μικρό κομματάκι του Αιγαίου, των αιθέρων μας, της χερσαίας μας γης.

Δυστυχώς από τη μεριά της Τουρκίας έχουμε τη ρητορική της έντασης. Μετράμε μήνες από την απαράδεκτη, την παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Θέλω να ξέρετε, όπως το ξέρουν και οι ίδιοι, το ξέρουν και οι γονείς των παιδιών με τους οποίους συχνά συνομιλώ, ότι εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Ασκούμε τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσουμε σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Αμερική και στην Ρωσία και σε όλους εκείνους που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, έτσι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι παράνομα κρατούμενοι.

Κλείνουν τρεις μήνες από την παράνομη φυλάκιση των δύο στελεχών μας και δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορητήριο. Πρόκειται όχι για Δίκαιο, πρόκειται για βαρβαρότητα Δικαίου, να κρατείται κάποιος για τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο.

Την ώρα που η Ελλάδα – με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη της, αποφασίζει αυτά που αποφασίζει, χωρίς να υπολογίζει τίποτε άλλο, γιατί εμείς έχουμε πολιτισμό του Δικαίου. Εμείς δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής, που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Έχω τη βεβαιότητα, όπως νομίζω την έχετε και εσείς, ότι αυτή η ενότητα μεταξύ του ελληνικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι το ισχυρό μας αμυντικό και αποτρεπτικό όπλο».