Σε κατα μέτωπο επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε η κυβέρνηση για το θέμα της συμφωνίας κατηγορώντας ότι συμπλέουν με το εθνικιστικό VMRO.

 

 

Ευθεία επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θέμα της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Στη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγελε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης νομιμοποιεί τη φασιστική ρητορεία και παίζει το χαρτί του διχασμού μαζί με το VMRO και υποστήριξε ότι η  συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της.

Ειδικότερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ότι «με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας».

Η ΝΔ και το VMRO παίζουν το χαρτί του διχασμού

«Οι δυνάμεις που εχθρεύονται τη συμφωνία και στις δύο χώρες έχουν κοινή βάση επιχειρημάτων την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση της Ιστορίας και φυσικά τον άκρατο λαϊκισμό» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η ΝΔ και το VMRO όχι μόνο αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη για τη διαιώνιση του προβλήματος, αλλά, σήμερα, υπό την ηγεμονία ακροδεξιών ομάδων στο εσωτερικό τους, προσπαθούν για μία ακόμη φορά να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Το χαρτί του διχασμού. Του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν πατριώτες και δήθεν προδότες».

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει την ηγεσία της

Παρόλα αυτά, παρατήρησε πως οι προβοκατόρικες ενέργειες των τελευταίων ημερών που έχουν οργανωθεί από μία χούφτα μελών και στελεχών της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία με Χρυσαυγίτες δεν μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα του εθνικού διχασμού. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ηγεσία της, αλλά και μερίδα του Τύπου που υποστηρίζει τη χρυσαυγίτικη μετάλλαξη του ιστορικού κόμματος της Κεντροδεξιάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τα χτεσινά περιστατικά στα Γιαννιτσά, αλλά και στα Χανιά, όπου ομάδες πέντε-έξι μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες. Έρχονται σε συνέχεια του φασιστικού παραληρήματος του στελέχους της ΝΔ, Πριονίδη, που καλούσε σε πογκρόμ εναντίον αριστερών και μάλιστα με την πλήρη κάλυψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. Η σιωπή του κ. Μητσορτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά αυτά περιστατικά οργανώνονται κατεντολήν και με την πλήρη κάλυψη του ίδιου. Δικαιώνεται έτσι η επισήμανση της κυβέρνησης ότι ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας».

Ελλάδα και ΠΓΔΜ εγκαινιάζουν μία νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ εγκαινιάζουν μία νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και για το σύνολο της Βαλκανικής.

«Το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας κυρώνει σήμερα τη συμφωνία, κάνοντας το πρώτο από τα προβλεπόμενα βήματα, για τη θέση της σε ισχύ. Η συμφωνία αυτή βρίσκει σύμπασα τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των δύο χωρών, που βάζουν ένα τέλος σε μία διένεξη που κόστισε πολύ και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία συνιστά μία πράξη ευθύνης και πατριωτισμού, που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού, ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία, διαχρονικά, επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY