Θεωρητικά κυβέρνηση και Τσίπρας θα έπρεπε να πετάνε από χαρά από τις απανωτές «επιτυχίες» που έχουν καταφέρει με win to win …υποχωρήσεις και σε λίγο καιρό θα έχουν ανοιχτό δρόμο ενάμιση χρόνου για να δρέψουν καρπούς.

Έκλεισαν όλες τις αξιολογήσεις, πήραν κάποια ρύθμιση του χρέους, αφέθηκαν να δώσουν έστω κάποια ψίχουλα στα πολύ φτωχά λαϊκά στρώματα, έκλεισαν τη συμφωνία με τα Σκόπια, έχουν την απόλυτη αναγνώριση των Ευρωπαίων και πλέον και των αγορών ως μεταλλαγμένοι αριστεροί.

Ο Αύγουστος είναι κοντά και ο Σεπτέμβρης ετοιμάζεται να αποτελέσει εφαλτήριο αντεπίθεσης για τον Τσίπρα με θετικές εξαγγελίες. Κι όλα αυτά με μια τραγική αντιπολίτευση απέναντί του που δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται και αντί να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο ζητάει σαν το ζητιάνο εκλογές και επαναλαμβάνει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας πριν τέσσερα και πέντε χρόνια.

Τα αλλοπρόσαλλα του Πάνου

Κι όμως η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με κρίση και αυτή δεν οφείλεται σε κανέναν άλλο παρά στον εταίρο που λέγεται ΑΝΕΛ και Πάνος Καμμένος, σε αυτούς δηλαδή που επί τρία χρόνια τους έχουν διατηρήσει στην εξουσία.

Μπορεί οι προσωπικές ατασθαλίες και κυρίως τα έκτροπα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Πάνου Καμμένου να εξέθεσαν τα προηγούμενα χρόνια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αλλά μπόρεσε και τα αντιμετώπισε.

Ο Πάνος όμως τα έκανε τελικά τόσο σαλάτα που βάζει πλέον σε πραγματικό κίνδυνο την κυβέρνηση και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο.

Τα αλλοπρόσαλλα του Πάνου Καμμένου που από τη μία δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί συμφωνία για τη Μακεδονία αλλά ταυτόχρονα κατά δήλωσή του είναι ισχυρός στυλοβάτης της κυβέρνησης γιατί όπως είπε «έχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε», κατάφεραν να ανοίξουν την «πόρτα» της εξόδου σε δύο βουλευτές που λάκισαν και ετοιμάζονται να μπούνε σε νέα «μαντριά».

Πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί μόλις 152 βουλευτές και τα όρια στένεψαν πραγματικά. Δεν ξέρουμε κατά πόσο τα σχέδια αποστασίας και υποκίνησης από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα για να πέσει η κυβέρνηση που ισχυρίζεται το Μαξίμου ισχύουν, πάντως την απόλυτη ευθύνη την έχει ο Πάνος Καμμένος με τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει.

Ο «φιλελεύθερος» Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την άλλη η Αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούν να χτυπήσουν τη κυβέρνηση στο αδύναμο σημείο που λέγεται Πάνο Καμμένος και εθνικά θέματα. Κάτω όμως από φωνασκίες, εύκολες και φτηνές τηλεοπτικές ρητορίες χωρίς νόημα και ουσία με γραμμή που παίρνουν από κίτρινα δημοσιεύματα να κρύψουν τον πανικό τους. Πρώτα και κυρία βλέπουν ότι η αριστερή παρένθεση παρατραβάει και δυσκολεύονται να συνηθίσουν τόσο μεγάλο διάστημα …μακριά από όλα τα κέντρα εξουσίας που βλέπουν να τα χάνουν κάθε μέρα και περισσότερο.

Αντιλαμβάνονται, ότι από Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα με την κυβέρνηση να προχωράει χωρίς εμπόδια αξιολογήσεων, δύσκολων μέτρων κ.α. και ταυτόχρονα να έχει πλέον τις δυνατότητες ελιγμών και παροχών ακόμα ίσως και στα αγκάθια της περικοπής συντάξεων και του αφορολόγητου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι το σύνθημα περί 4ου μνημονίου πολύ εύκολα μπορεί να καταρριφθεί από τις εξελίξεις και στο ζήτημα των εθνικών θεμάτων δεν πείθει όλο το ακροατήριο της δεξιάς που λοξοδρομεί αντί να συσπειρώνεται στη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή με τη ρητορική του βλέπει να χάνει την στήριξη των ευρωπαίων αφού πλέον σταματούν να τον αντιμετωπίζουν ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή. Τα κόμματα που ετοιμάζονται να αναδειχτούν στα πλευρά της ΝΔ θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν την κρίσιμη στιγμή και θα τις στοιχίσουν ακριβά.

Και στη μέση όλων αυτών ένας ταλαιπωρημένος, απογοητευμένος και τσακισμένος λαός που δεν αντέχει άλλο, που μπορεί να ευνουχίστηκε αλλά δεν αποκοιμήθηκε εντελώς. Αν θα παραμένει και σοφός θα το αποδείξει αυτός και μόνο αυτός στο μέλλον.

 

LEAVE A REPLY