ΓΙΑΒΟΥΖ

Τραβάει παραπέρα το σχοινί η Τουρκία παρά τη θύελλα των αντιδράσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στέλνοντας και το 2ο γεωτρύπανο Γιαβούζ στην Καρπασία

 

 

Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η τελετή αποχώρησης του γεωτρύπανου Γιαβούζ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, κλιμακώνοντας ουσιαστικά τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο αρχές Ιουλίου και να ασχοληθεί με περιοχή νοτιοανατολικά κόλπου της Καρπασίας.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), Melih Han Bilgin, το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου, σε περίπου ένα χιλιόμετρο βάθος και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα μετακινηθεί σε δεύτερη θέση.

Ο Bilgin, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Dilovasi, σημείωσε ότι το 53% του προσωπικού 150 ατόμων που θα εργαστεί στη γεώτρηση είναι Τούρκοι.

Σύμφωνα με τις τουρκικά σχέδια και όσα έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γιαβούζ θα επικεντρωθεί για γεώτρηση στα νοτιοανατολικά του κόλπου της Καρπασίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της τουρκικής Sabah, το Γιαβούζ αναμένεται να φθάσει στα ανοικτά της Αμμοχώστου στις αρχές Ιουλίου. Το πλοίο, που χαρακτηρίζεται ως τεχνολογικό θαύμα, είναι σε θέση να προχωρήσει σε βάθος 12.000 μέτρων. Είχε αγοραστεί από τη Νορβηγία ως Deep Sea Metro-1.

Σημειώνεται πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Philenews

LEAVE A REPLY