Κύπρος 1974

Κύπρος: Ενημερώθηκαν οι συγγενείς τριών Ελλαδιτών για τα οστά των συγγενών τους που είχαν βρεθεί και ταυτοποιηθεί το 2015 στον Αγιο Δομέτιο

 

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η ενημέρωση των συγγενών τριών Ελλαδιτών τα λείψανα των οποίων είχαν εκταφεί την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, κοντά στο παλιό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον Αγιο Δομέτιο, και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA.

Για το σκοπό αυτό είχε έρθει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από την Κύπρο, η οποία επισκέφθηκε τις οικογένειες των τριών ΕΛΔΥΚάριων σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και σήμερα στην Κέρκυρα.

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας, στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής των λειψάνων των τριών αυτών ατόμων, καθώς και άλλων δέκα Ελλαδιτών τα οστά των οποίων ανευρέθηκαν στο Κιόνελι και ταυτοποιήθηκαν στα τέλη του 2016.

Οι οικογένειές των δέκα αυτών πεσόντων είχαν ενημερωθεί κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017.

Στην περιοχή του Αγίου Δομετίου το 1974 δόθηκαν σκληρές μάχες ανάμεσα στην ΕΛΔΥΚ και τους εισβολείς. Ακολούθησαν οδομαχίες σκληρές και άγριες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, την Κυριακή αναχώρησε για τις ΗΠΑ τριμελές κλιμάκιο της ΔΕΑ αποτελούμενο από το τρίτο μέλος της Επιτροπής Paul-Henri Arni, ένα λειτουργό από το από γραφείο του μέλους της ε/κ πλευράς και ένα λειτουργό από το γραφείο του μέλους της τ/κ πλευράς, για μελέτη των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη θα μεταβούν επίσης στις αρχές Μαΐου τόσο ο κ. Νέστορος όσο και το μέλος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Gülden Plümer Küçük, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με διάφορους αρμοδίους στις 8 – 9 Μαΐου.

Ο κ. Νέστορος επεσήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλευρη προσπάθεια προς διάφορες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της διερεύνησης αρχείων για εντοπισμό τυχόν στοιχείων για το θέμα των αγνοουμένων, και πως στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μια επίσκεψη, ενδεχομένως στα τέλη Ιουνίου, από τα μέλη της ΔΕΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: sigmalive.com

SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY