ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών της Κύπρου, αναφέρει για τη πρόταση Ακιντζί ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»

 

 

 

«Η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» διαμηνύει μέσα από το ομόφωνο Κοινό Ανακοινωθέν το Συμβούλιο των Αρχηγών, μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχιακό Διοικητήριο Λεμεσού, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησε το Συμβούλιο, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η πρόταση αυτή, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού, ενώ εμπεριέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς εννοούμενο συμφέρον».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει σε όλους τους εμπλεκομένους τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του.

Τι ανέφερε η πρόταση Ακιντζί

– Οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τ/κ και Ε/κ να έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές.

– Η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων να μην παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τ/κ και της ε/κ πλευράς σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

-Οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα σε επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ΕΕ ως παρατηρητή.

-Στην επιτροπή θα μετέχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κοινότητα και θα λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις. Στις συνεδριάσεις μπορούν να μετέχουν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ως παρατηρητές.

-Τα δύο μέρη να αποφεύγουν την έκδοση αδειών για εξερεύνηση σε υπό αμφισβήτηση περιοχές.

-Στην πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής θα συμφωνηθούν τα ποσοστά κατανομής των εσόδων από τις δραστηριότητες των εταιρειών.

-Από κοινού θα συμφωνούνται οι μελλοντικές δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης και η μεταφορά των πόρων.

-Από το ταμείο υδρογονανθράκων σημαντικό μέρος των εσόδων να διατεθεί για την επίλυση του περιουσιακού και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή ισορροπία των δυο μερών.

-Αν ξεκαθαρίσουν τα πιο πάνω ο Ακιντζι αναφέρει πως εάν η ε/κ πλευρά δεν το επιθυμεί τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν θα συνεχίσουν τις εργασίες στους στην ΑΟΖ.

LEAVE A REPLY