Η Ελλάδα επιμένει να πιστεύει πως η Τουρκία είναι μια κανονική χώρα όταν η ίδια η Τουρκία με κάθε ευκαιρία λέει και κυρίως δείχνει με πράξεις πως δεν της καίγεται καρφί για όλο τον άλλο κόσμο.

Σε συνέντευξη του ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε τα εξής:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, έχει περάσει ήδη ένα εύλογο διάστημα από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Είχαν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις τότε. Θέλω να σας ρωτήσω, παρατηρώντας και τα όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, που δεν ήταν και τόσο ευχάριστα, εάν κάποιες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, δεν ήταν ο σωστός χρόνος να έρθει ο κύριος Ερντογάν στην Ελλάδα, σας προβληματίζουν αυτήν τη στιγμή και επιτρέψτε μου να το συμπληρώσω.

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, ποτέ δεν είναι σωστός ο χρόνος από αυτήν τη σκοπιά για να συζητάς με την Τουρκία, αλλά είναι σωστή η πολιτική να συζητάς, γιατί, αν η Τουρκία θέλει να προκαλέσει εντάσεις, το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να την ακολουθήσει, διότι την εποχή και τον τρόπο αυτής της έντασης τον έχει επιλέξει η Τουρκία. Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η φιλειρηνική δύναμη που είμαστε πράγματι εμείς, να προσπαθούμε να κατεβάσουμε τους τόνους από πλευράς Τουρκίας και να μην εξάγει πάνω στο κορμί της Ελλάδος την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αν έχετε ολοκληρώσει, θέλω να σας ρωτήσω και ένα άλλο ζήτημα διευκρινιστικά. Είχε αναγγελθεί ότι μέσα στο Φλεβάρη θα υπήρχε σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Παραμένει στο τραπέζι αυτό το θέμα κύριε Υπουργέ;

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι ο Φλεβάρης τελειώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, μάλιστα.

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνέλθει, να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στην οποία μπορεί να κάνει διάφορους περιπάτους, που έχουν στο μυαλό τους, ούτε διάφορες καταλήψεις και, κατά συνέπεια, όπως του λέω πάντα του Ερντογάν, κοίταξε να δεις, ο Αλλάχ σου σας έριξε εδώ δίπλα στην Ελλάδα και πρέπει να αποφασίσεις να συμπεριφερθείς ως ένας φιλειρηνικός πιστός και όχι σαν κάποιος φιλοπόλεμος άπιστος.


 

Όλα αυτά μπορεί και να είχαν κάποιο ενδιαφέρον αν οι Τούρκοι ήταν κάποιος άλλος λαός. Όμως δεν είναι. Και δεν τους ενδιαφέρει ούτε αν η Ελλάδα θα πηγαίνει στα διεθνή τραπέζια και θα ζητάει να της δώσουν δικαιοσύνη οι μεγάλες δυνάμεις ούτε αν λόγω της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας την Τουρκία θα την κακολογήσει όλος ο πλανήτης.

Τα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν αυτό είναι άπειρα. Τα ζουν και σήμερα οι Κούρδοι στον υπερθετικό βαθμό.

Και μπορεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ να τα καταπίνουν λόγω οικονομικών και άλλων συμφερόντων με την αχανή Τουρκία και να αναγκάζονται να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία προκειμένου να μην τα σπάσουν οριστικά με τον Ερντογάν, όμως αυτοί έχουν το πλεονέκτημα να έχουν στα σύνορα τους άλλους λαούς και όχι τους Τούρκους.

Γιατί αν τους είχαν στα σύνορα τους και ζούσαν τις πρακτικές τους τότε κάτι μας λέει πως ακόμα και οι ψυχραιμότεροι των λαών της Ευρώπης, και οι ευγενέστεροι και οι ανεκτικότεροι θα είχαν τουλάχιστον πάψει να ελπίζουν πως θα αλλάξει τακτικές η Τουρκία.

 

 

 

LEAVE A REPLY