Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα
Uran-9

Στην έκθεση στρατιωτικού υλικού “Στρατός – 2017” η Ρωσία παρουσίασε τα Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα που φιλοδοξεί να θέσει σύντομα σε υπηρεσία.

 

 

Στην έκθεση Στρατός – 2017 (Army – 2017), στη Ρωσία, τα μη-επανδρωμένα χερσαία οχήματα (ή στρατιωτικά ρομποτικά συμπλέγματα όπως αποκαλούνται εκεί) τράβηξαν μεγάλο μέρος της προσοχής.

Αντιπρόσωποι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Βόλγα επέδειξαν ένα ρομποτικό σνόουμομπιλ για τον ρωσικό αρκτικό κύκλο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος το όχημα μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανωμαλίες του εδάφους χάρη σε ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις μεταβολές του κέντρου βάρους όπως οι κινήσεις που κάνει ένας άνθρωπος που οδηγάει ένα σνόουμομπιλ. Οι ίδιοι προσέθεσαν ότι αυτό το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σνόουμομπιλ καθιστώντας το μη-επανδρωμένο. Στο κοντινό μέλλον σχεδιάζουν να δουλέψουν πάνω στην αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των μη-επανδρωμένων σνόουμομπιλ ώστε να μπορούν να ενημερώνουν το ένα το άλλο για αντίξοες καταστάσεις όπως χιονοθύελλες, κατολισθήσεις και φαράγγια. Με δεδομένη την έμφαση που δίνει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στην αρκτική ζώνη πιθανόν αυτά τα οχήματα να εισέλθουν σε υπηρεσία σύντομα.

Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα
Το MRP-500.

Το ρομπότ παντοδαπούς εδάφους MRP-500 αποτέλεσε επίσης αντικείμενο ενδιαφέροντος. Φέρει τροχούς οι οποίοι έχουν ανεξάρτητη κίνηση δίνοντας στο όχημα τη δυνατότητα να υπερνικά τα περισσότερα εμπόδια. Το MRP-500 σχεδιάστηκε για να μελετηθεί  η δυνατότητα των μη-επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων (Unmanned Ground Vehicles – UGV) να διασχίσουν δυσπρόσιτες περιοχές με διαφορετικές διαμορφώσεις ανάλογα με την αποστολή. Το MRP-500 μπορεί να μεταφέρει 500 κιλά φορτίου, να ανέβει σκάλες και να περάσει χαρακώματα και εμπόδια ύψους 1 μ. Είναι παρόμοιο με το αμερικανικό MUTT. Το μικρότερο μέλος αυτής της οικογένειας οχημάτων το MRP-100 υποστηρίζει το μεγαλύτερο «Vihr» που αποκαλύφθηκε σε αυτήν την έκθεση.

Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα
Το Μη-Επανδρωμένο Όχημα Vihr.

 

Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα
Το Kapitan.

Ένα άλλο μη-επανδρωμένο χερσαίο όχημα που παρουσιάστηκε ήταν το ερπυστριοφόρο «Kapitan» που μπορεί να μεταφέρει εικόνα από το έδαφος, να επιθεωρεί πιθανές εκρηκτικές συσκευές και να εκτελεί περιπολίες. Το όχημα αυτό βρίσκεται στη φάση των εργοστασιακών ελέγχων που θα ακολουθηθεί από δοκιμές στο πεδίο. Οι μπαταρίες του επιτρέπουν 3 ώρες λειτουργίας σε απόσταση μέχρι 500 μ. από τον χειριστή του. Οι μη-επανδρωμένες και τηλεχειριζόμενες συσκευές αυτού του είδους είναι διαδεδομένες σε άλλους στρατούς και ειδικά στον αμερικανικό που τις έχει χρησιμοποιήσει στις πρόσφατες συγκρούσεις.

Πολλά από τα συστήματα που παρουσίασε η Ρωσία στην έκθεση ήταν ακόμη πρωτότυπα αλλά με δεδομένη την έμφαση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στα Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα είναι πιθανόν να επιδιωχθεί να επιδιωχθεί να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Πηγή: The National Interest

LEAVE A REPLY