Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα
Εικόνα από το βίντεο προώθησης του Φάντομ.

Τα Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα ενδιαφέρουν όλο και περισσότερους στρατούς. Ίσως η Ουκρανία να αποτελέσει το πρώτο πεδίο σύγκρουσης αυτών των μέσων.

 

 

Ουκρανοί αντιπρόσωποι του στρατού και της βιομηχανίας παρουσίασαν το Μη-Επανδρωμένο Χερσαίο Όχημα «Φάντομ» στην έκθεση της AUSA στην Ουάσινγκτον.

To Φάντομ είναι τηλεχειριζόμενο και μπορεί να είναι τροχοφόρο ή ερπυστριοφόρο. Μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλο, βομβιδοβόλο ή αντιαρματικά όπλα. Η εμβέλεια του είναι 20 χλμ. και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 38 χαω. Το Φάντομ είναι στο στάδιο των δοκιμών αλλά οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να το στείλουν στο μέτωπο το 2018.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι στην ανάπτυξη του Φάντομ λήφθηκαν υπόψη οι εμπειρίες των στρατευμάτων από τις προηγούμενες συγκρούσεις.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ευαίσθητο κομμάτι του ηλεκτρονικού πολέμου (Η/Π) ο υπαρχηγός των ουκρανικών αεραποβατικών δυνάμεων ανέφερε ότι στην αρχή της σύγκρουσης ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε με ιδιωτικές πρωτοβουλίες να αντιμετωπίσει τα ρωσικά συστήματα Η/Π. Από τότε πολλές μικρές ουκρανικές επιχειρήσεις βασισμένες στη γνώση που αποκτήθηκε με πικρό τρόπο μπόρεσαν να παρουσιάσουν αντίστοιχα προϊόντα.

Το Φάντομ έχει εφεδρικό λινκ μικροκυματικής επικοινωνίας και μπορεί να επιστρέψει στο τελευταίο σημείο αναφοράς όταν ο σύνδεσμος του με τον χειριστή του διακοπεί ή παρεμβληθεί. Εάν το Φάντομ βρεθεί σε περιβάλλον έντονου Η/Π και ο ασύρματος έλεγχος του καταστεί αδύνατος τότε μπορεί να κατευθυνθεί με τηλεχειρισμό μέσω ενός καλωδίου εφτά χιλιομέτρων.

Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα
Το Neretha οπλισμένο με πολυβόλο 12,7 χλστ. και αντιαρματικές ρουκέτες.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία διαθέτει μία ευρεία γκάμα μη-επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία όμως δεν έχει δείξει την πρόθεση της για κάτι τέτοιο. Βέβαια, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία ευρέως μη-επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα με εκπληκτικά αποτελέσματα. Προσδιορίζουν εχθρικές θέσεις για να κατευθυνθούν πυρά πυροβολικού σε αυτές. Παρεμβάλουν κόμβους επικοινωνίας και στέλνουν ψεύτικα μηνύματα ακόμη και SMS.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει μη-επανδρωμένα χερσαία οχήματα στη Συρία. Τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Platforma-M, το Neretha και το Uran-9.

Πηγή: DefenseOne