ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Έλληνες στρατιωτικοί, τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, Κυπριακό, ΑΟΖ, στην κορυφή της ατζέντας της σημρινής συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν 

 

 

Στις 14.30 ώρα Βελγίου (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο,  στο τραπέζι της συνάντησης, οι δύο ηγέτες θα επεκταθούν σε όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως  Κυπριακό, κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και ζητήματα περιφερειακής ασφαλείας,  αλλά και η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση.

Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον από την συνάντηση είναι αν θα δούμε,  μετά και την πανηγυρική επανεκλογή Ερντογάν,  και έναν επαναπροσδιορισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων, ώστε ο Ερντογάν να κλείσει διάφορα μέτωπα. Μη ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει πλέον την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της χώρας του. Ετσι αναμένεται με ενδιαφέρον, να υπάρξει στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς φυσικά μεγάλες αυταπάτες.

Πάντως χθές ο Πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους χαρακτήρισε «Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ»,  το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

 

LEAVE A REPLY