αμυντικες δαπάνες

Αμυντικές δαπάνες και Δημόσιο μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας που ασχολήθηκαν με τα δημοσιονομικά οι οποίοι όμως έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα.

 

 

 

Με την αποχώρηση και των τελευταίων στελεχών της πολυπληθούς ομάδας που έφτασε στην χώρα μας διαγράφονται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα γίνει η Τρίτη αξιολόγηση.

Τα κλιμάκια που ξετίναξαν επί περίπου 7 ημέρες τα δημοσιονομικά στο γενικό λογιστήριο του κράτους κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: Ότι τα έσοδα θα έχουν πρόβλημα τουλάχιστον σε ότι αφορά το φόρο εισοδήματος και ότι η ελληνική πλευρά έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των δαπανών σε δύο βασικές κατηγορίες:

Στις αμυντικές δαπάνες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά τους δήμους και τις περιφέρειες.

Σε ότι αφορά τις αμυντικές δαπάνες θα έπρεπε ήδη, με βάση τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με την συμφωνία του 2015 να έχουν μειωθεί κατά 600 εκ ευρώ από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και 400 εκατ. ευρώ το 2016.

Η συνολική μείωση για την διετία δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ αλλά καλύφθηκε από το υπέρ πλεόνασμα των εσόδων που καταγράφηκε το 2016.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός εθνικής άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί στην Βουλή ότι η εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με την πώληση πλεονάζοντος πολεμικού υλικού και την αξιοποίηση των στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιεί πλέον ο στρατός . Τίποτα από αυτά όμως δεν είχε μέχρι στιγμής το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Με την εξέταση λοιπόν των στοιχείων του προϋπολογισμού του 2017 και κυρίως των προβλέψεων του 2018 οι συνήθως συγκαταβατικοί εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων εντόπισαν το λάθος στα βιβλία και ζήτησαν εξηγήσεις.

Όταν οι απαντήσεις που πήραν δεν τους ικανοποίησαν τόνισαν ότι θα εισηγηθούν την μείωση των αμυντικών δαπανών στους ανωτέρους τους αν προκύψει η ανάγκη για νέα μέτρα για το 2018.

Μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων που δεν έμειναν ικανοποιημένα  τα τεχνικά κλιμάκια είναι οι δαπάνες των δήμων, οι λίστες με τους 3.500 υπαλλήλους με πλαστά πτυχία και το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης τους, όπου υπάρχει κώλυμα λόγω καθυστέρησης της συνεδρίασης των υπηρεσιακών συμβουλίων και οι υπεράριθμοι συμβασιούχοι που έχουν φτάσει τις 52.000 ενώ θα έπρεπε να είναι έως 47.000.

Τα τεχνικά κλιμάκια έφυγαν με αυτές τις σημειώσεις με τις οποίες και θα επανέλθουν οι επικεφαλής τους μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή : enikonomia

LEAVE A REPLY