Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Άρθρο προς άρθο ο Α. Δημοσχάκης εξαπέλυσε πυρά.

Πιο συγκεκριμένα ο Αναστάσιος Δημοσχάκης στο άρθρο 1, ζήτησε πλήρη εναρμόνιση με το νομικό καθεστώς που ισχύει στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή να κρίνονται οι αξιωματικοί και λοιπά στελέχη «ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους» ύστερα από 40 χρόνια υπηρεσίας ή μέχρι τα 60 έτη, αντί μέχρι τα 58 έτη που θέλει η κυβέρνηση.

Για το άρθρο 2 η ΝΔ τόνιζει πως «αποτελεί μια καθαρά ψηφοθηρική διάταξη, όπου καθορίζεται η απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχως των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε τιθέμενους σε αποστρατεία εθελοντές και εθελόντριες μακράς θητείας, αντί του βαθμού του ανθυπασπιστού που προβλέπεται μέχρι τώρα».

Σχολιάζοντας το ο Α. Δημοσχάκης σημείωσε; «Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, με αυτή τη διάταξη συμφωνούν τα Γενικά Επιτελεία; Γιατί έχουμε την αίσθηση και την πληροφόρηση, ότι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και γι’ αυτό επιφυλασσόμεθα.

Έχετε υπολογίσει το σχετικό κόστος και γι’ αυτό; Γιατί ευκαιρίας δοθείσης, μιας και μιλάμε για κόστη, οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφεύγει να κοστολογήσει το κάθε άρθρο, αλλά κάνει μια ανάλυση, το τι αυτά αφορούν και ρυθμίζουν, ό,τι δηλαδή ακριβώς και η αιτιολογική έκθεση».

Για το άρθρο 3 που προβλέπεται η ανάκτηση στην ενέργεια χειριστών ειδικής μονιμότητας δηλαδή για αξιωματικούς ιπτάμενους χειριστές, που έχουν αποστρατευτεί εντός της προηγούμενης τριετίας η ΝΔ διαφωνεί και ο Α. Δημοσχάκης ρώτησε τον ΥΕΘΑ:

«Μπορείτε να μας πείτε την χρηστικότητα αυτής της διάταξης; Θεωρούμε ότι είναι «φωτογραφική» για εξυπηρέτηση των ημετέρων, αυτό αποδεικνύεται και από τον αριθμό των πέντε στελεχών που καθορίζεται ότι μπορεί να επανέλθει και το γεγονός, ότι προσδιορίζεται η επάνοδος μόνο από τον Στρατό Ξηράς, επίσης από τη δυνατότητα επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία για τη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών από το έτος 2013, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου για τα υπόλοιπα στελέχη, προβλέπεται η επαναφορά μόνον όσων αποστρατεύτηκαν το έτος 2017. Αν όμως περάσετε την συγκεκριμένη διάταξη, τουλάχιστον να την περάσετε όσο το δυνατόν πιο δίκαια, εναρμονίζοντάς την από την αρχή του έτους».

LEAVE A REPLY