στρατιώτες

Με εκπρόθεσμη τροπολογία που υπογράφει και ο ΥΠΟΙΚ τελικά επανέρχεται η Διάταξη στο Νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της θητείας των ΟΒΑ για τρία επιπλέον χρόνια

 

Έκπληξη τελευταιίας στιγμής για τους ΟΒΑ καθώς τελικά με τροπολογία που υπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών προστίθεται Διάταξη που επιτρέπει την ανανέωση της θητείας τους για τρία επιπλέον χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ στο πρώτο κείμενο του νομοσχεδίου που είχε δωθεί στη δημόσια διαβούλευση υπήρχε αυτή η Διάταξη στη συνέχεια και όταν κατατέθηκε στην Βουλή είχε αφαιρεθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί παρά το γεγονός ότι το κόστος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Τελικά, έστω και εκπρόθεσμα, η Διάταξη μέσω Τροπολογίας επανέρχεται και ικανοποιεί το αίτημα του ΥΠΕΘΑ για τους ΟΒΑ δίνοντας την δυνατότητα ανανέωσης την θητείας τους για τρία χρόνια. Προφανώς τα επιχειρήματα του ΥΠΕΘΑ που αφορούν την λειτουργία των Ένοπλων Δυνάμεων έκαμψαν τις δημοσιονομικές ενστάνσεις του ΥΠΟΙΚ μαζί φυσικά και με το δεδομένο της προεκλογικής περιόδου που δεν είναι αμελητέο.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα:

Με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση επιχειρείται η στελέχωση των Μονάδων για μια επιπλέον τριετία, με αριθμητικά επαρκές και ειδικά εκπαιδευμένο κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό αυξημένων επαγγελματικών προσόντων για την πλήρωση του υφιστάμενου ελλείματος των Μονάδων σε ανθρώπινο δυναμικό και της διατήρησης στο επιθυμητό επίπεδο του απαιτούμενου βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητς και μαχητικής ισχύος των Ένοπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι θα επιτευχθεί περαιτέρων βελτίωσης της ήδη υφιστάμενης εξειδίκευσης των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), αφού θα υπάρχει πλέον χρόνος για περισσότερη, αρτιότερη, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση και αξιοποιησή τους.

Καταλήγωντας σημειώνει ότι «Διασφαλίζεται έτσι η περαιτέρω η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η επίτευξη των εθνικών στόχων, καθόσον η μαχητική ισχύς των ΕΔ εξαρτάται σημαντικά, εκτός των άλλων, απο την ποσοτική επάρκεια του έμψυχου δυναμικού της».

Όσον αφορά το οικονομικο σκέλος η δαπάνη που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους είναι: 1,9 εκατομμύρια ευρώ για το 2019, για το 2020 στα 6,9 εκ. ευρώ, το 2021 στα 14 εκ. ευρώ και το 2022 14,2 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση οτυ Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Κάτι που για τους ΟΒΑ που θα σημαίνει ότι οι ΟΒΑ που θα ανανεώσουν για επιπλέον τρία χρόνια την θητεία τους θα υπάρξουν και αύξηση στις αμοιβές καθώς θα αλλάξουν και τα μισθολογίκά τους κλιμάκια.

LEAVE A REPLY