ΑΚΑΡ

Προκλητικός όπως αναμενότανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε με δήλωση να δικαιολογήσει τις ανακοινώσεις της Άγκυρας για γεώτρηση στη Κυπριακή ΑΟΖ

 

 

Η Τουρκία από χθές και μετά την κλιμάκωση των επιθετικών της ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκε σε κλοιό αντιδράσεων από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Επιτρόπου Μογκερίνι ενώ το Ισραήλ της έστειλε «μήνυμα» με το δικό του τρόπο στη Γάζα. Κάλεσαν και προειδοποίησαν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Η αντίδραση φυσικά από χθές τόσο του τούρκικου ΥΠΕΞ ήταν άμεση που έδειξε τον εκνευρισμό του κυρίως για την θέση της ΕΕ απαντώντας ότι «δεν δέχεται συμβουλές» ενώ ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά με τα 4 εκατομμυρίων προσφύγων.

Φυσικά και η Τουρκία δείχνει ότι δε κάνει πίσω και με το γεωτρύπανο, τα συνοδευτικά πλοία και με Navtex προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή ή στην καλύτερη περίπτωση επιχειρεί να τεστάρει τις αντιδράσεις του ενεργειακού μπλόκ που εδώ και καιρό στήνεται στην Ανατολική χωρίς εκείνη αλλά με δική της επιλογή.

Έτσι δε θα μπορούσε να λείπει από τις μεγαλοστομίες και ο υπουργός Άμυνας του Ερντογάν Χουλουσί Ακάρ ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε ότι η  Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και να μην επιτρέψει τετελεσμένο γεγονός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

Κάλεσε ακόμη την Ελλάδα να επιδείξει λογική και συνεργασία και πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και αμοιβαία ανάπτυξη.

Το που θα το φτάσει η Τουρκία σίγουρα θα φανεί τις επόμενες ημέρες όπου οι διπλωματικές διεργασίες έχουν πάρει φωτιά. Οι κινήσεις των τούρκων παρακολουθούνται στενά και το ξέρουν. Το θέμα αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των τούρκικων ενεργειών και σε τι επίπεδο έχει αποφασιστεί. Εκτός φυσικά αποδειχτεί – που δε θα είναι πρώτη φορά – τούρκικοι ψευτοτσαμπουκάδες που θα ξεφουσκώσουν.

LEAVE A REPLY