Η χθεσινή ημέρα ήταν ίσως απρόσμενα ενθαρρυντική για τον Αλέξη Τσίπρα στο μικρό αλλά ιστορικό νησί της Ιθάκης. Η επιλογή του νησιού με το οποίο ήθελε να συμβολίσει το τέλος της Οδύσσειας του Ελληνικού λαού τα τελευταία οκτώ χρόνια αποδείχτηκε άκρως επιτυχημένη, ειδικά μετά τις απανωτές επικοινωνιακές γκάφες με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Δεν ήταν τόσο το φόντο για το διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς και ξεκάθαρους υπαινιγμούς για όλο το παλιό πολιτικό σύστημα. Κυρίως ήταν η 10λεπτη διαδρομή μέσα στη πόλη της Ιθάκης και η κάτι παραπάνω από θερμή υποδοχή που είχε από κόσμο μπροστά στις κάμερες. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε να το απολαμβάνει και να αναπτερώνεται το ηθικό του που μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική είχε τσακιστεί.

Δεν είναι απίθανο το όλο σκηνικό που βίωσε – ή του έστησαν κάποιοι – να μέτρησε για να μεταφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά την επίσκεψη ότι ο ανασχηματισμός αναβάλλεται τελικά για την επόμενη εβδομάδα ενώ ουσιαστικά προανήγγειλαν και επίσκεψη στη Μόσχα την ώρα που οι σχέσεις με την Ρωσία βρίσκονται στο ναδίρ.

Είχαμε αναφέρει ξανά στο armynow.net ότι ο Πρωθυπουργός μετά τις φωτιές είχε πάρει απόφαση για σαρωτικές αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα, κάτι που είχε αρχίσει να δημιουργεί πολλές αναταράξεις για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες που προσπάθησαν να μετριάσουν το εύρος των αλλαγών σε απλές μετατοπίσεις κάτι που όπως φημολογούνταν το πέτυχαν ως ένα βαθμό. Η Ιθάκη μάλλον άλλαξε πολλά και μέχρι και το Σαββατοκύριακο θα γίνει μεγάλο ανακάτεμα στην κυβερνητική τράπουλα μέχρι να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αυτό βέβαια που φάνηκε ξεκάθαρα τις προηγούμενες δύο ημέρες είναι το δίλλημα που πλέον θα θέτει από εδώ και πέρα και μέχρι τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα είναι άλλο από τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στην παλινόρθωση της άκρο-δεξιάς και το μπλοκάρισμα της στην επάνοδο στην εξουσία.

Αυτό το δίλλημα τέθηκε όχι τυχαία από τον Γιάννη Δραγασάκη και θα αποτελέσει την ρητορική ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει χώρους όπως το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι που σπαράσσονται από εσωτερικές διχογνωμίες και έριδες.

Δεν είναι απίθανο αυτός ο διεμβολισμός να εκφραστεί και με την τοποθέτηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα κάποιου πολιτικού στελέχους από το χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Όπως και να έχει είτε για τη μελλοντική μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, είτε για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν από το φθινόπωρο και αναμένονται συνταρακτικές, η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή.

LEAVE A REPLY