ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

«Καυτό» αποδεικνύεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όχι λόγω θερμοκρασίας ούτε καν της προεκλογικής περιόδου που σέρνεται. Οι εξελίξεις με την Τουρκία και τον Ερντογάν που δείχνει ολοένα και πιο άφρων να τα βάζει με όλους και με όλα έχει ανάψει φωτιές.

Έτσι από χθες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν από την Κύπρο το γεωτρύπανο του Πορθητή ξεκίνησε να τρυπάει στην Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό από μόνο του είναι ΓΕΓΟΝΟΣ. Όπως θα είναι γεγονός όταν στείλει και το δεύτερο γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ στο Καστελόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ουσιαστικά ο Ερντογάν κάνει πράξη αυτά που έλεγε εδώ και καιρό, όπως το ίδιο θα κάνει και με τους S-400 σε λίγες ημέρες, γυρνώντας την πλάτη σε όλη τη Δύση και έχοντας πάρει όπως φαίνεται οριστικές αποφάσεις για τα γεωπολιτικά του συμφέροντα. Και αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει δημιούργησε μονόδρομους από τους οποίους δεν υπάρχει επιστροφή.

Η περιοχή ολόκληρη της Ανατολικής Μεσογείου που θα συμπαρασύρει και το Αιγαίο αποτελεί πλέον μια διακεκαυμένη ζώνη χωρίς να μπορεί κάποιος να προσδιορίσει ακριβώς τις εξελίξεις.

Στα πλαίσια αυτά και με βάση τις εξελίξεις ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο για να συντονιστούν οι ενέργειές τους ενώ το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι θα ζητηθούν κυρώσεις από την ΕΕ.
Σίγουρα το χθεσινό έκτακτο ΚΥΣΕΑ και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν μια ενέργεια που ίσως να ανησύχησε αν και ουσιαστικά αποτελεί μάλλον κάτι αναμενόμενο λόγω των εξελίξεων.

Ίσως γι΄ αυτό το λόγο και το ΥΠΕΘΑ έσπευσε μόλις χθες το μεσημέρι και λίγο πριν ανακοινωθεί το ΚΥΣΕΑ να διαψεύσει επιτέλους διάφορα «ψεκασμένα» δήθεν ρεπορτάζ συγκεκριμένων ιστοσελίδων που κήρυξαν πόλεμο επειδή μεταφέρθηκαν μονάδες στη Σάμο για την άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ. Επικίνδυνες δημοσιεύσεις που σίγουρα το ΥΠΕΘΑ δε θα έπρεπε να υποτιμήσει. Όπως δε θα πρέπει να υποτιμούν τις εξελίξεις και διάφοροι άλλοι που ανακάλυψαν χθες επικοινωνιακά «παιχνίδια» και σενάρια υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να κάνει τίποτα η κυβέρνηση μέχρι να γίνουν οι εκλογές!

Μια ορθή κριτική σίγουρα θα ήταν γιατί δε συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά μεταξύ μας, υπάρχει ο φόβος κάποιοι να το καταντήσουν προεκλογικό πανηγύρι μετά στις δηλώσεις κάτω από τη «μουριά του Μαξίμου».

Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος από διάφορες πλευρές και οι επιλογές του στενεύουν όλο και περισσότερο, καθώς η τακτική των παζαριών σε πολλά μέτωπα για να κερδίσει κάπου κάτι είναι δύσκολο όπως φαίνεται να πετύχει. Αυτό σίγουρα τον κάνει επικίνδυνο και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και προετοιμασμένοι αλλά σε καμιά περίπτωση φοβικοί.

Υπάρχει η ελληνική διπλωματία και υπάρχουν φυσικά και οι Ένοπλες Δυνάμεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον τρόπο που πρέπει. Ας αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις όπως πρέπει και ας προσπαθήσουν ορισμένοι να συγκρατηθούν από σενάρια και επιδείξεις γιατί οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι εύκολες.

LEAVE A REPLY