Πρέπει ο δημοσιογράφος και τα ΜΜΕ όταν έχουν απόρρητα έγγραφα και στοιχεία να τα δημοσιοποιούν; Μεγάλη κουβέντα και έχει ξαναγίνει. Προέκυψε και πάλι με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ που είχαν κατατεθεί για έλεγχο στη Βουλή και με ανάρτηση ιστοσελίδας δημοσιοποιήθηκαν.

Να πούμε βέβαια ότι δεν υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών σε καμία χώρα του κόσμου που να μην διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας. Σαφέστατα όμως και πρέπει αυτά τα κονδύλια να ελέγχονται από θεσμικά όργανα και κυρίως να μη διοχετεύονται για προσωπικές εξυπηρετήσεις υπουργών.

Αυτό όμως επ’ ουδενί δε σημαίνει ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται και να εκτίθεται η χώρα σε σημείο που μπορεί να προκληθεί μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο. Και πριν όμως σχολιαστούν αυτοί που τα δημοσιοποίησαν θα πρέπει να πούμε ότι την ίδια για να μη πούμε μεγαλύτερη ευθύνη έχουν αυτοί που τα διοχέτευσαν.

Τα όποια μικροπολιτικά ή δημοσιογραφικά οφέλη δεν πρέπει καν να λογίζονται υπεράνω απόρρητων κονδυλίων και εγγράφων. Ειδικά όταν ουσιαστικά δεν αποκαλύπτουν κάποια κραυγαλέα κακοδιαχείριση η στρεβλή διαχείριση αλλά εξυπηρετεί φτηνά προσωπικά, κομματικά ή άλλου είδους  συμφέροντα.

Άλλωστε όσοι ασχολούνται δημοσιογραφικά  με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπουργό τον Πάνο Καμμένο το έχουν βιώσει πολύ καλά στο πρόσφατο παρελθόν βλέποντας πληροφορίες για απόρρητες ΕΔΕ αλλά και ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τις ΕΔ να διακινούνται «αποκλειστικά» από ΜΜΕ σαν φέιγ βολάν.

Τα κατεξοχήν υπουργεία που διαχειρίζονται τέτοιου είδους ευαίσθητα κονδύλια και έγγραφα είναι το Εξωτερικών και το  Άμυνας, χρόνια τώρα και από όλες τις κυβερνήσεις και  κρατούνται μυστικά χωρίς κανένα έλεγχο.

Κάποιος όμως πρέπει πλέον να τα ελέγχει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην γίνονται παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους δύο πλέον ευαίσθητους τομείς. Και αυτοί μόνο που μπορούν να θεσμοθετήσουν τον έλεγχό τους είναι η Βουλή. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε έγινε και με το ΥΠΕΞ που τα κονδύλια ελέγχονταν από τη Βουλή από την οποία άλλωστε «διέρευσαν» και τα τελευταία στοιχεία. Μπορούν να το κάνουν, το ερώτημα είναι αν θέλουν.

LEAVE A REPLY