ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 9ηςΜΣΕΠ

Παρουσία του Διοικητή του 1ουΑΚΕ πραγματοποιήθηκε η παράδοση – παραλαβή της Διοίκησης της 9ης ΜΣΕΠ. Καθήκοντα ανέλαβε ο Αντισμήναρχος (ΕΑ) Θεοχάρης Κοτσινονός

 

 

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ), πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, στην έδρα της Μονάδας παρουσία του Διοικητή του 1ουΑΚΕ, Σμήναρχου (ΕΑ) Διαμαντή Σουρρή.

Η Διοίκηση πέρασε από τον Επισμηναγό (ΕΑ) Ευάγγελο Καρατζά στον Αντισμήναρχο (ΕΑ) Θεοχάρη Κοτσινονό.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 9ηςΜΣΕΠ

Ποια είναι η 9η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

 

9η ΜΣΕΠ ΕΜΒΛΗΜΑ

Έμβλημα

«ΟΣ ΤΑ ΠΑΝΘ’ ΟΡΑ»

(Αυτός που βλέπει τα πάντα) βασίζεται σε διάλογο από το έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη».

Παράσταση : Στο ανωτέρω έμβλημα απεικονίζεται ο Κένταυρος, πλάσμα της Ελληνικής Μυθολογίας, που κατοικούσε στο όρος Πήλιο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Μονάδα (απεικόνιση θόλου RADAR και κεραίας RADAR MARCONI). Κύρια αποστολή της Μονάδας είναι η αποκάλυψη, παρακολούθηση και αναχαίτιση ή αποτροπή οιασδήποτε απειλής σε συνεργασία με αφη αεράμυνας ή Μονάδες Βλημάτων.

Θέση: Βρίσκεται στο Πήλιο, στη θέση Πουριανός Σταυρός.

Έτος Συγκρότησης: 1955

Υπαγωγή: Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Αποστολή

Η 9η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (9η ΜΣΕΠ) έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και την κάλλιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην άριστη υλοποίηση της αποστολής του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της εκχωρούνται.

Ιστορία

Η 9η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (9η ΜΣΕΠ) συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 1955 με την ονομασία 1η Μοίρα Κέντρου Ελέγχου και Προειδοποίησης (1η ΜΚΕΠ) και εξοπλίστηκε με Radar ερεύνης TPS-1D και ύψους TPS-10D, ενώ το 1956 μετονομάσθηκε σε 2η ΜΚΕΠ.

Το 1957 τα Radar αντικαταστάθηκαν από τα FPS-8 ερεύνης και FPS-6 ύψους βελτιωμένων δυνατοτήτων, ενώ η επόμενη αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε το 1973 με την εγκατάσταση του Radar Ερεύνης Lord και των δύο (2) Radar Εύρεσης ύψους S-269. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε στη Μονάδα το ημιαυτόματο σύστημα NADGE (NATO Air Defence Ground Environment) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή H-3118M, οπότε και επιτεύχθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς αποκάλυψης, παρακολούθησης και διαβίβασης των ιχνών.

Το 1982 μετονομάστηκε σε 2η Μοίρα Κύριου Σταθμού Ελέγχου (2η ΜΚΣΕ) .

Το Μάιο του 1998 έγινε αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος της Μονάδας.

Το Σεπτέμβριο του 1999 ξεκίνησε η εγκατάσταση του υπάρχοντος τρισδιάστατου Radar Marconi S-743D.

Το Νοέμβριο του 1999 άρχισε η εγκατάσταση του νέου συστήματος απεικόνισης ASE (Aegis Site Emulator).

Το 2001 έγινε η εγκατάσταση του συστήματος RDS (Remote Display Subsystem).

Την 12 Ιουνίου 2002 η Μονάδα μετονομάσθηκε σε 9η ΜΣΕΠ.

Την 26 Νοεμβρίου 2004 εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα απεικόνισης MASE (Multi Aegis Site Emulator), προσαρμοσμένο στη σύγχρονη τεχνολογία.

LEAVE A REPLY