ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Ερντογάν πριν την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη φρόντισε να στείλει το μήνυμα του με υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ύστερα ήρθε η συνάντηση που οι κυβερνητικές πηγές μετέφεραν ότι έγινε σε πολύ …καλό κλίμα!

«Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ειλικρινής και στενότερη συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχουν προκλήσεις και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα προς όφελος και των δύο λαών και της σταθερότητας της περιοχής» όπως μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το καλό κλίμα την αμέσως επόμενη μεταφράστηκε σε δεκάδες παραβιάσεις από κατασκοπευτικά που έκαναν «σουρωτήρι» το Αιγαίο ενόψει και του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ».

Την ίδια στιγμή οι βάρκες από τα παράλια συνεχίζουν να καταφτάνουν στα ξεχειλισμένα νησιά του Αιγαίου από πρόσφυγες/μετανάστες και την «έκρηξη» να είναι γεγονός και να βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη Μόρια με φωτιές και νεκρούς.

Οι δε προσπάθειες Μητσοτάκη – Ερντογάν για να πέσει η ρητορική της έντασης έφτασε χθες στη κορύφωσή της με την ανακοίνωση του τούρκικου ΥΠΕΞ για την τριμερή Ελλαδας – Κύπρου – Αιγύπτου όπου κατηγορεί τις τρεις χώρες ότι οι «μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους δεν υπηρετούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή». Ο δε Ερντογάν ξεπέρασε και τον εαυτό του στις απειλές με εμπρηστικές δηλώσεις λέγοντας ότι «ξύπνησαν τον γίγαντα και θα υποστούν τι συνέπειες».

Ταυτόχρονα όπως αποκαλύφθηκε φόρτωσε τους διπλωμάτες του με ένα power point με κάθε είδους χάρτες δικής του έμπνευσης όπου όλη η Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει σε εκείνον και ξεκίνησαν το «γυρουλιό» σε κυβερνήσεις και οργανισμούς για να πουλήσουν τα επιχειρήματα τους στη διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν παίρνουν από λόγια και να μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας ότι με τα χαμόγελα, τις χειραψίες και τις καλές κουβέντες θα αλλάξει πολιτική τακτική. Έχει συγκεκριμένη στρατηγική και πολιτική, θέλει συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, θέλει τα μισά από τα κοιτάσματα του Αν. Αιγαίου και δεν τα διεκδικεί απλώς τα απαιτεί και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Και όταν βλέπει ότι μπαίνουν εμπόδια δεν μένει με σταυρωμένα χέρια.

Οι συναντήσεις λοιπόν μαζί του και χρειάζονται και πρέπει να γίνονται για πολλούς λόγους και κυρίως προσωπικούς. Το «καλό κλίμα» όμως σε αυτές δεν υποδηλώνει ότι θα αλλάξει κάτι και αυτό το είπε τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Ούτε τις προκλήσεις θα σταματήσει, ούτε να αναζητεί κάποιο «επεισόδιο» ώστε να το εκμεταλλευτεί στη συνέχεια, ούτε να χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια παίζονται αλλού σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και εκεί καθορίζονται και αποφασίζονται πολλά ή και όλα.

LEAVE A REPLY