17 και 18 Μαΐου 2018 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας: Ο Διοικητής Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, Πλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπου ΠΝ, συμμετείχε στην ετήσια Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών (Chiefs of European Navies – CHENS).

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι Αρχηγοί Ναυτικού ευρωπαϊκών κρατών καθώς και Αρχηγοί ναυτικών επιτελείων και οργανισμών άλλων χωρών, ως παρατηρητές.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με θέματα που καθορίζουν τη συνεργασία και τη συνολική προσέγγιση των σύγχρονων απαιτήσεων, ως πυλώνες υποστήριξης ενός ασφαλούς ναυτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα διεύρυνσης των στρατιωτικών συνεργασιών μέσα από τη συνεκπαίδευση και τη διαλειτουργικότητα σε πολλαπλό επίπεδο.

Επιπλέον, αναλύθηκαν οι συνιστώσες που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη ναυτική πραγματικότητα καθώς και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης των υφιστάμενων προκλήσεων ασφαλείας, όπως συμβατές, ασύμμετρες και υβριδικές απειλές, που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό ναυτικό περιβάλλον.

Τέλος, πριν τη λήξη των εργασιών καθορίστηκε η ατζέντα και η προς εξέταση θεματολογία που θα απασχολήσει την επόμενη Σύνοδο των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Ναυτικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του 2019, ενώ πραγματοποιήθηκε και η παράδοση της προεδρίας της Συνόδου από τον Φιλανδό Αντιναύαρχο Veijo Taipalus στον Πορτογάλο Ναύαρχο Antonio Maria Mendes Calado.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Διοικητής Ναυτικού είχε διμερείς επαφές με τον Αρχηγό του γερμανικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Andreas Krause, καθώς και επαφές με λοιπούς ομολόγους του, με τους οποίου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τρόπους διεύρυνσης των υφιστάμενων στρατιωτικών συνεργασιών.

LEAVE A REPLY