γυναικα δημαρχος

Η Θεσσαλονίκη είναι, η πρώτη πόλη που εξέλεξε (το 1951) γυναίκα δήμαρχο στη χώρα, έστω και αν παύθηκε από το αξίωμα, ένα μήνα μετά την εκλογή της.

 

 

 

Πρόκειται για την 49χρονη φυματιολόγο Αρίστη Παγιατάκη, η οποία ήρθε πρώτη σε ψήφους στις δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, το 1951, με δεύτερο τον Παντελή Πετρακάκη, επαγγελματία ποτοποιό από την Κρήτη.

Ο δεύτερος σε ψήφους συνυποψήφιός της από την ίδια παράταξη Παντελής Πετρακάκης,  προσέφυγε στο εκλογοδικείο, με επιχείρημα τον “ασαφή νόμο”, που επέτρεπε στις γυναίκες το εκλέγειν, επέτρεπε και το εκλέγεσθαι- όχι, όμως, στη θέση του δημάρχου, αλλά μόνο σ’ αυτή του δημοτικού συμβούλου.

Τελικά… ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές (στις 8 Ιουνίου του 1951), ο …αρσενικός Παντελής Πετρακάκης ορκίστηκε δήμαρχος, και η 49χρονη Αρίστη Παγιατάκη- η πρώτη εκλεγμένη αλλά παυθείσα δήμαρχος της πόλης, ως απλή δημοτική σύμβουλος.

Η Αρίστη Παγιατάκη παρέμεινε και συμμετείχε κανονικά στις συνεδριάσεις ως το τέλος της θητείας του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ουδέποτε συμμετείχε έκτοτε σε εκλογές μέχρι και τον θάνατό της, 25 χρόνια αργότερα.

Βίκυ Χαρισοπούλου

Φωτογραφία: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και προσωπικό αρχείο Βίκυς Χαρισοπούλου

Πηγή: amna.gr 

LEAVE A REPLY