ΠΟΜΕΝΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Επιστολή στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στέλνει η ΠΟΜΕΝΣ με αφορμή την επίλυση του προβλήματος με τις ταυτότητες των Στρατιωτικών.

 

 

Το θέμα της χρήσης υπηρεσιακής ταυτότητας στρατιωτικού προσωπικού ως ταξιδιωτικού εγγράφου από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θέτει με επιστολή της προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).

Με την επιστολή της η ΠΟΜΕΝΣ ζητά από την υπουργό συνάντηση μαζί της με σκοπό την συζήτηση και επιτάχυνση επίλυσης του εν λόγω ζητήματος, για το οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι συναρμόδιο με το Υπουργείο Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη θετική τοποθέτηση επί του θέματος του δευτέρου.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με το Ν.Δ του (α) σχετικού, υποχρεούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς εν γένει, εφόσον τελούν εν ενεργεία, πολεμική ή μόνιμη διαθεσιμότητα, οι οποίοι υποχρεούνται να εφοδιάζονται αποκλειστικά με ειδικά δελτία ταυτότητας, χορηγούμενα από την υπηρεσία τους.

Μετά από αναφορά προς την Ανεξάρτητη Αρχή Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την μη χορήγηση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία επισυνάπτεται στο (ε) σχετικό, η Αρχή γνωμοδότησε πως λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον Ν.2514/1997 με τον οποίο κυρώνεται η “Σύμβαση της εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν”, οι πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει την Σύμβαση (χώρες Σένγκεν), μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών, χωρίς να υφίσταται συνοριακό έλεγχο και χωρίς την απαραίτητη χρήση διαβατηρίου, παρά μόνο έχοντας στην κατοχή τους το δελτίο ταυτότητας που ορίζεται από κάθε χώρα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μη δυνατότητα χρήσης υπηρεσιακής ταυτότητας ως ταξιδιωτικό έγγραφο από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε λόγω εσωτερικών κανονισμών, είτε λόγω μη κάλυψης τεχνικών προδιαγραφών ασφαλείας, συμπέρανε πως για λόγους ισότητας, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, θα πρέπει η κυκλοφορία εντός των χωρών Σένγκεν να γίνεται από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, με την χρήση Δελτίου Ταυτότητας. Μάλιστα, σαν βέλτιστη λύση κατέδειξε την χορήγηση δελτίου πολιτικής ταυτότητας για τους λόγους που αναφέρονται στο (ε) σχετικό.

Μετά από πάροδο σημαντικού χρόνου χωρίς απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε με το (στ) σχετικό, ζητώντας απάντηση στα ερωτήματα τα οποία ετέθησαν.

Έπειτα από αναφορά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων του βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλου προς τον κ. ΥΕΘΑ, σχετικά με το ανωτέρω θέμα συμφώνως (γ) σχετικού, το ΥΠΕΘΑ απαντώντας με το (δ) σχετικό, ανέφερε πως αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος και εξετάζει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καθιερωθεί δελτίο ταυτότητας Έλληνα Πολίτη, πολιτικού τύπου, για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την παρέλευση αρκετών μηνών από την απάντηση του ΥΠΕΘΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε επί του θέματος με το (ζ) σχετικό, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας προς επίλυση του σχετικού θέματος. Εξέφρασε δε την απορία του για την καθυστέρηση, καθώς κατέστη σαφές από την απάντηση του ΥΠΕΘΑ πως συμφωνεί με την επιτακτικότατα της ανάγκης χορήγησης ταυτοτήτων πολιτικού τύπου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά ταύτα, με την έκδοση της ΚΥΑ του (β) σχετικού, η οποία ορίζει τις σχετικές διαδικασίες και προδιαγραφές για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, διατηρήθηκε η εξαίρεση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την δυνατότητα έκδοσης πολιτικής ταυτότητας νέου τύπου. Για το λόγο αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε το ερώτημα του (η) σχετικού, για ποιο λόγο, εφόσον η απάντηση του ΥΠΕΘΑ ήταν θετική στην χορήγηση ταυτότητας πολιτικού τύπου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ελήφθη η απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ομοσπονδία μας ως θεσμικός εκπρόσωπος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητά συνάντηση μαζί σας, με σκοπό την συζήτηση και επιτάχυνση επίλυσης του εν λόγω ζητήματος, για το οποίο το υπουργείο σας είναι συναρμόδιο με το Υπουργείο Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη θετική τοποθέτηση επί του θέματος του δευτέρου.

LEAVE A REPLY