ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Ήδη, το πρώτο δείγμα του νέου αλλά και παλαιότερου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δείχνει κάτι που μας κάνει ν’ ανησυχούμε.

Ο εξαιρετικά ικανός υπουργός, δείγματα της αξίας του έχουμε δει στο παρελθόν, μαζί με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, δεν χρειάστηκαν πολύ για να καταλάβουν πως κάτι δεν πάει καλά στους κόλπους της ΕΛΑΣ, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ηγεσία της.

Το πέρασμα των δύο κυριών, της κυρίας Γεροβασίλη και της κυρίας Παπακώστα, από το υπουργείο δε το λέει κανείς επιτυχημένο. Από τους συνδικαλιστές, τους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και του ΠΣ αλλά και κυρίως από την πλευρά των πολιτών, μάλλον απέτυχαν παταγωδώς. Η συγκατοίκησή τους υπήρξε προβληματική και η άγνοιά τους σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη σε συνάρτηση με την αδυναμία συνεννόησης ήταν καταλυτική. Όχι πως και πριν η πολιτική ηγεσία υπήρξε καλύτερη αλλά η τελευταία ήταν απλά καταστροφική.

Η ΕΛΑΣ μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι, χωρίς στόχους, χωρίς συνοχή αλλά κυρίως χωρίς ηγεσία. Τα υλικά και τα μέσα που διαθέτει είναι κατά πολύ ξεπερασμένα, φθαρμένα και ενδεχομένως κι επικίνδυνα. Η εκπαίδευση των αστυνομικών είναι ελλιπής, έτσι λένε οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, και η πολιτική ασφαλείας ανύπαρκτη. Αυτός είναι ο ορισμός του ηφαίστειου που είναι έτοιμο να εκραγεί. Σώζεται άραγε η κατάσταση; Πιθανότατα ναι. Αρκεί να πέσει χρήμα, δουλειά και να σπάσουν αυγά, πολλά αυγά.

Η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει να έχει τη διάθεση, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και δυνατότητα αφομοίωσης των νέων συνθηκών. Εδώ υπάρχει αμφιβολία και μάλιστα ισχυρή, αν και κατά πόσο μπορεί το προσωπικό της ΕΛΑΣ να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις χωρίς να έχει δικαιώματα, υλικά, μέσα κι εκπαίδευση για ν’ ανταποκριθεί. Μένει να δούμε πέρα από τις εντυπώσεις το πραγματικό έργο, το δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Μοιραστείτε το
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY