Βουλή

Πτώση ελικοπτέρου: Η ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το ΓΕΕΘΑ αντί του ΓΕΣ φαίνεται πως δημιούργησε μπερδέματα.

Η πτώση του ελικοπτέρου τυπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού συγκλόνισε την χώρα.

Όλα τα πολιτικά κόμματα, και όχι μόνο, έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με ανακοινώσεις τους.

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης για το συμβάν, αν και πρόκειται για ελίκοπτερο του Στρατού (Αεροπορία Στρατού),  έγινε από την Υπηρεσία Ενημέρωσης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και αυτό φαίνεται πως μπέρδεψε την Βουλή η οποία απευθύνει το συλλυπητήριο μήνυμα της στην πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του ΓΕΕΘΑ αν και μάλλον θα ήταν πιο δόκιμο να μιλάει για το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ.


«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθιά οδύνη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών καθώς και στην Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ για την απώλεια των στελεχών της.

Τέλος, εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα».

Βουλή Χιούι


Η Αεροπορία Στρατού είναι οργανωμένη στη Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ), στην Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) και στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).

Η ΔΑΣ είναι μια από τις 7 διευθύνσεις όπλων του Στρατού (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Ειδικές Δυνάμεις και Αεροπορία Στρατού).

Υπάγεται στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού δια του Α’ Υπαρχηγού.

Η 1η ΤΑΞΑΣ  είναι ο πρώτος σχηματισμός Αεροπορίας Στρατού, διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητος, οργανικός του Β΄ΣΣ και σε αυτόν υπάγονται όλες οι Μονάδες Αεροπορίας Στρατού (ΜΑΣ)

Συγκροτήθηκε πρόσφατα (Μάρτιος 1998), στα πλαίσια της γενικότερης αναδιοργάνωσης του Στρατού και της Αεροπορίας Στρατού.

Εχει ως αποστολή, τη διοίκηση, έλεγχο και εκπαίδευση των Μονάδων Αεροπορίας Στρατού και τη διεύθυνση του αγώνα αυτών.

Εχει τη δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων μάχης, σε συνεργασία με τα άλλα όπλα του Στρατού Ξηράς ή και ανεξάρτητα από αυτά και να εκτελεί ποικίλες αποστολές μάχης και Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Σχολή Αεροπορίας Στρατού είναι Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης ισότιμη Συγκροτήματος, διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη, υπαγόμενη διοικητικά στη ΔΑΣ/ΓΕΣ.