Canadair

Οι Πυρκαγιές είναι μια διαρκής σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι άντρες της Πολεμικής Αεροπορίας, κάθε μέρα και σε περισσότερα μέτωπα.

 

 

Την ώρα που στη χώρα μαίνονται πυρκαγιές και η κατάσταση με τον καύσωνα που προηγήθηκε είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες φωτιές η Πολεμική Αεροπορία καλείται να ανταποκριθεί με έναν στόλο αεροσκαφών με πολλά προβλήματα.

Παρά τα προβλήματα όμως η Πολεμκή Αεροπορία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Έτσι σήμερα έστειλε δύο αεροσκάφη CL-215 για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Μάνη.

Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία απο το ΓΕΑ η Πολεμική Αεροπορία έχει διεξάγει 64 Εξόδους απο τις 30/6/17 – 02/7/17, συνολικά 136,3 ώρες, σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης.

Την Παρασκευή 30/6/17 έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις 3 PZL από την 120ΠΕΑ, 2 PZL απο την ΤΡΙΠΟΛΗ και 2 CL-215 από την 117ΠΜ.

Το Σάββατο 01/7/17, 1 CL-415 από την 113ΠΜ, 2 CL-215 από ΣΑΜΟ, 2 CL-215/117ΠΜ, 3 PZL / 120ΠΕΑ, 2 PZL / ΤΡΙΠΟΛΗ, 2 PZL / ΑΚΤΙΟΥ, 2 PZL / ΧΡΥΣ/ΛΗΣ, 2 PZL / ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Την Κυριακή 02/7/17, 2 CL-415/113ΠΜ, 4 CL-215/117ΠΜ, 3 PZL / 120ΠΕΑ, 2 CL-215/117ΠΜ, 2 PZL / ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ, 2 CL-215/ΣΑΜΟΥ, 2 PZL / ΛΑΜΙΑΣ
– Στην 01/07 διατέθηκε Α/Φ C-130 για μτφ 2ης ΕΜΑΚ (30 πυροσβέστες) απο Θεσ/νίκη για Καλαμάτα.
– Στις 02/07 διατέθηκε Α/Φ C-27J για την επιστροφή τους.

Παραθέτουμε τον πίνακα με όλα τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας:

Ποια είναι η κατάσταση των αεροσκαφών

Για ακόμα μία χρονιά φέτος αεροσκάφη ακόμα και ηλικίας 40 ετών θα κληθούν να σβήσουν πυρκαγιές.

Πρόκειται για τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.

Εννιά από αυτά εκτιμάται ότι θα είναι φέτος διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου.

Δίπλα τους θα βρίσκονται τέσσερα Καναντέρ CL-415 με δυνατότητα ρίψης έξι τόνων νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν συντριβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμα κινδύνου από την Πυροσβεστική: Ανοχύρωτη η χώρα στις πυρκαγιές

Στη μάχη θα πέσουν και 19 αεροσκάφη Pezetel, τα οποία, ωστόσο, έχουν σημαντικά μικρότερη δυνατότητα ρίψης νερού (1,5-2 τόνους), ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.
Ο Στρατός ενισχύει τη δασοπυρόσβεση με τη διάθεση τριών Σινούκ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή του σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Τα δύο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου που είναι σήμερα αξιόμαχα θα μπουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστεί η αντικατάστασή τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Π.Σ., το ίδρυμα Λάτση προχώρησε στη δωρεά δύο πυροσβεστικών κάδων και ο όμιλος Βαρδινογιάννη στη δωρεά ακόμη ενός. Γενικότερα, όπως λένε στελέχη του Σώματος, η Πυροσβεστική, λόγω των τεράστιων περικοπών από την επιβολή των Μνημονίων και μετά, έχει ανάγκη από τη στήριξη ιδιωτών.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία κάνει σκέψεις – χωρίς τίποτα να έχει ακόμα αποφασιστεί – για αγορά 15 Σινούκ (κοστίζουν 2,5 εκατομμύρια ευρώ το ένα και χρειάζονται ακόμα 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την τοποθέτηση δεξαμενής).

Και αυτό γιατί θεωρείται πιο συμφέρουσα λύση η αγορά τους σε σχέση με την ενοικίαση – όπως γίνεται μέχρι σήμερα – ελικοπτέρων Ericson.Μοιραστείτε το
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, onalert.gr, militaire.gr, defence-point.gr, onalert, militaire, defence point, κράνος, kranos, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY