Μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία ηλικίας από 25 μέχρι 35 ετών θα μπορεί πλέον να καταταγεί στον στρατό εφόσον, βέβαια, πληροί κάποιες προϋποθέσεις

 

Ημέρα της γυναίκας και σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία, η συμμετοχή των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κυριολεκτικά κάτι επαναστατικό.

Μια επαναστατική απόφαση για τα δεδομένα του συντηρητικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ανακοινώθηκε πριν μερικές μέρες. Οι γυναίκες, που μέχρι πρότινος δεν είχαν το δικαίωμα να οδηγούν και να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα μπορούν πλέον να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση, που αποτελεί μέρος του προγράμματος Vision 2030, που έχει εκπονήσει ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με στόχο η Σαουδική Αραβία να μην εξαρτάται μόνο από τα έσοδα του πετρελαίου αλλά να διαφοροποιήσει την οικονομία της δημιουργώντας, παράλληλα, οικονομικές ευκαιρίες και για τον γυναικείο πληθυσμό.

Βέβαια, δεν θα περίμενε κανείς πως η ευκαιρία που δίνει το βασίλειο στις γυναίκες να υπηρετήσουν στον στρατό θα ήταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δώδεκα είναι οι όροι που θα πρέπει να πληροί μια γυναίκα για να καταταγεί στον στρατό της Σαουδικής Αραβίας, όπως να έχει ηλικία από 25 μέχρι 35 ετών, η καταγωγή της να είναι από την χώρα και να έχει μεγαλώσει σε αυτή, εκτός αν ο πατέρας της ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος που υπηρετούσε στο εξωτερικό. Επίσης, οι γυναίκες για να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να διαθέτουν ύψος πάνω από 1,55 εκ. και το βάρος τους να είναι ανάλογο του ύψους τους!

Δεν θα γίνονται δεκτές οι γυναίκες που είναι παντρεμένες με αλλοδαπούς καθώς και όσες έχουν τελέσει στο παρελθόν ποινικό αδίκημα ή έχουν εργαστεί σε κυβερνητική ή στρατιωτική υπηρεσία. Όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο δίκτυο Al Arabiya, οι γυναίκες θα πρέπει να υπηρετούν την πατρίδα τους για, τουλάχιστον, τρεις μήνες με ένα έτος. Στο πλαίσιο των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν τις γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο, εντάσσεται και το δικαίωμά τους να υποβάλλουν πλέον αίτηση για εργασία στην Τροχαία και ως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγή: protothema

LEAVE A REPLY