Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται αυτή την ώρα η Αττική καθώς μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώνονται σε Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους και Πεντέλη.

 

 

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές από το μεσημέρι στα Γεράνεια όρη , στην Κινέτα Αττικής, πριν από λίγο στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη αλλά και στον Αποκόρωνα στα Χανιά.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική, καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές: Μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης «όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους».

Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα

Στην Κινέτα η κατάσταση είναι δραματική. Έχουν καεί δεκάδες σπίτια – άλλα κάηκαν ολοσχερώς, άλλα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Η πυροσβεστική, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχει και νέα εστία φωτιάς στους Αγίους Θεοδώρους, έξω από τα διυλιστήρια της Κορίνθου. Όπως είπαν, το προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων σταματούν τα ΙΧ.

Έντρομοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τις οικίες τους όπως όπως προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Στην περιοχή Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, για την ενίσχυσή τους μεταβαίνουν εκεί 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης

Μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου για παροχή συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής, το ΓΕΕΘΑ προέβη άμεσα στη διάθεση:

-7 εναέριων μέσων πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο)
-3 προωθητών γαιών και υδροφόρων οχημάτων
-1 αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ως αιτηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέσα έχουν συνδράμει:

Η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,
ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,
ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Η αστυνομία από νωρίς απηύθυνε εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από την περιοχή.

LEAVE A REPLY