υπουργείο Εξωτερικών

Τι απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Με μια σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη γενοκτονία των Ποντίων. Όπως τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», επίσης κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει ιστορικά γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας.

Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον.

Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας – και ιδίως της γείτονος Τουρκίας – να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφερόμενο στις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για φανταστικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας της Τουρκίας και διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

LEAVE A REPLY