Μέσα στο καλοκαίρι τα ΝΗ-90 θα σώσουν πολλούς στις Κυκλάδες. Όμως χωρίς την υποστήριξη ανταλλακτικών σύντομα, οι αεροδιακομιδές δεν θα έχουν μέλλον στη Σύρο

 

 

Του Ισίδωρου Γεωργίου

«Μια πτήση βράδυ με άσχημες καιρικές συνθήκες για να παραληφθεί ένα νεογνό σε θερμοκοιτίδα αποτελεί για μας προτεραιότητα και τον στόχο που υπηρετούμε» τονίζουν μεταξύ άλλων πιλότοι και ιπτάμενοι μηχανικοί στα υπερσύγχρονα ΝΗ-90 που ταυτόχρονα συνεχίζουν σύμφωνα με τον κο. Υπεθα να είναι ελικόπτερα με σύμβαση, «ανοιχτή πληγή» η οποία όμως αιμορραγεί πάνω στα στελέχη του 2ου Τάγματος Ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς.

Η απόφαση του Πάνου Καμμένου για την μόνιμη εγκατάσταση ενός ΝΗ-90 στο αεροδρόμιο της Σύρου το οποίο βρίσκεται εκεί για να βοηθά τους πολλές φορές αποκλεισμένους κατοίκους των Κυκλάδων, όταν το έχουν ανάγκη, έχει σώσει ναι μεν ζωές όμως γι’ ακόμη μια φορά αναδεικνύει άλλα θέματα που δεν άπτονται του υπουργείου άμυνας αλλά δείχνουν πως στο ΕΣΥ συνεχίζεται το ίδιο έργο….
Το video που φέρνει στη δημοσιότητα το armynow.net συγκλονίζει μιας και η νέα ζωή μεταφέρεται μέσα σε θερμοκοιτίδα από το νησί σε κεντρικό μαιευτήριο.

Όλοι οι ιπτάμενοι ζουν περίπου την ίδια αγωνία με τους γονείς του παιδιού να φτάσουν γρήγορα και με ασφάλεια, όμως κι όταν μεταφέρουν ηλικιωμένους ή και νέους ασθενείς έχουν το ίδιο άγχος κυρίως του χρόνου!

Από τις 24 Οκτωβρίου το ΝΗ-90 του 2ου ΤΕΑΣ είναι εγκατεστημένο στην Σύρο και εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά στα Κυκλαδονήσια. Ήδη οι ώρες πτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 200 όμως αυτές οι ώρες είναι πτήσεων ύψιστης προτεραιότητας για να σώσεις τον συνάνθρωπο.

Ένα πλήρωμα βρίσκεται πάντα στο νησί της Σύρου και μάλιστα «ενισχυμένο», δηλαδή εκτός των δυο πιλότων υπάρχουν και δυο ιπτάμενοι μηχανικοί κι όχι ένας όπως υπάρχει σ’ ένα άλλο ΝΗ-90 που θ’ απογειωθεί από την βάση του στα Μέγαρα.

Όταν έγιναν οι ανακοινώσεις για την εγκατάσταση του ελικοπτέρου ΝΗ-90 στη Σύρο, οι αρμόδιοι είχαν πει πως οι αεροδιακομιδές τις οποίες θα πραγματοποιεί θα ξεκινούν από την Σύρο και θα ολοκληρώνονται στο ίδιο νησί διότι εκεί υπάρχει και οργανωμένο νοσοκομείο.
Όμως εκείνο που καταγράφετε στα βιβλία πτήσεων είναι πως υπάρχουν παραδώσεις ασθενών και στ’ αεροδρόμια της Σαντορίνης και της Μυκόνου για να τους παραλάβουν απ’ εκεί C-130 και να τους μεταφέρουν στην Ελευσίνα κι από εκεί σε κάποιο από τα κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής.

Αν θυμόμαστε καλά, πριν μικρό χρονικό διάστημα είχαν γίνει εγκαίνια με τυμπανοκρουσίες στο νοσοκομείο της Σαντορίνης κι’ αυτά είχαν κοινοποιηθεί μέχρι και σε ξένους dealer ώστε να γίνει γνωστό και στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, γιατί λοιπόν περιστατικά να φτάνουν στην Σαντορίνη, να μην εξυπηρετούνται εκεί και να κάνει τον ενδιάμεσο ένα άλλο μέσω της ΠΑ, το C-130;
Στην μάχη των αεροδιακομιδών ρίχτηκε και το τελευταίο ΝΗ-90 ειδικών επιχειρήσεων που παρέλαβαν στο 2ο ΤΕΑΣ κι εκείνο που τονίζουν στελέχη του στο armynow.net είναι πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την αποστολή που το βάζουν να κάνει μιας και τα συστήματα με τα οποία είναι «φορτωμένο», τα περισσότερα είναι κινητά και μπορούν ν’ αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν όταν χρειάζεται.

Στην αεροδιακομιδή πιλότοι και μηχανικοί βλέπουν τις δυο όψεις του νομίσματος που λέγεται ζωή, με τα ιπτάμενα ασθενοφόρα που πετούν εκατοντάδες ώρες «οι αντιπαραγωγικοί» όπως είχαν κάποτε χαρακτηριστεί από πολιτικό πρόσωπο, σώζουν ζωές και αγωνιούν γι’ αυτές τις ώρες που τους μεταφέρουν.

Την καλοκαιρινή περίοδο οι αεροδιακομιδές αυξάνονται κατακόρυφα και λόγο του τουρισμού κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και από άλλα «αμαρτωλά» νησιά που οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες τα διαφημίζουν ως τη γη της επαγγελίας που θα ζεις ότι θέλεις χωρίς κανέναν περιορισμό.
Τα τρία ελικόπτερα που είχε στη διάθεσή του το ΕΚΑΒ έχουν καθηλωθεί από το τέλος του 2015.

-Το συνολικό κόστος επισκευής και των τριών ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και αντί να σταματήσει αυτή η καθήλωση, ΝΗ-90, Chinook, Super Puma, S-70 Aegean Hawk, C-130, C-27 σπεύδουν στο πλευρό των πολιτών.

 

ΝΗ-90 το υπερσύγχρονο ελικόπτερο της ΑΣ που αιμορραγεί

Από τότε που παρελήφθησαν τα 12 ΝΗ-90, μονίμως σε διαθεσιμότητα βρίσκονται 2 ή 3 τα υπόλοιπα παραμένουν στην πίστα του 2ου ΤΕΑΣ παραταγμένα και περιμένουν τη δική τους σειρά για να «ξεσκουριάσουν»

Το «ξεσκουριάσουν» ας μην θεωρηθεί παρεξηγήσιμη λέξη, μιας και η σύμβαση του follow support δεν έχει ακόμη υπογραφεί από το υπουργείο άμυνας και τ’ ανταλλακτικά που χρειάζονται τα ελικόπτερα για να βρίσκονται πάντα ετοιμοπόλεμα όσο περνάει ο καιρός ολοένα και λιγοστεύουν ή ορισμένα έχουν φτάσει σε οριακό επίπεδο και ότι υπάρχει, είναι πολύ λογικό πως οι Αξιωματικοί του 2ου ΤΕΑΣ τα κρατούν με νύχια και με δόντια ώστε να χρησιμοποιηθούν όπου κι αν χρειαστεί.

 

Σαφώς κι αν υπήρχε η υποστήριξη που χρειάζονται τα ελικόπτερα η διαθεσιμότητα τους θα είχε ανέβει κατακόρυφα και στον αέρα θα ήταν από 7 έως 9 ΝΗ-90, τ’ άλλα θα ήταν στο υπόστεγο για την απαραίτητη συντήρηση και με αυτό τον τρόπο του «ρολογιού» θα λειτουργούσαν όλα ρολόι σ’ ένα ιπτάμενο τάγμα της Αεροπορίας Στρατού που διαθέτει ότι πιο σύγχρονο πετά σε παγκόσμιο επίπεδο μιας και μιλάμε για ελικόπτερο 4ης γενιάς το οποίο πετά μέσω τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών!LEAVE A REPLY