ΣΣΕ WESTPOINT ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Με την παρακάτω ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος,  αναφέρεται στους κακόπιστους σχολιαστές της ομάδας των Ευελπίδων, σε ό,τι αφορά στην κατάταξή της στο διαγωνισμό στο διαγωνισμό του West Point.

 

 

 

Συγχαρητήρια στη Σχολή Ευελπίδων για τη συμμετοχή στον αγώνα των στρατιωτικών σχολών στο West Point.

Η συμμετοχή σε μια διαγωνιστική δραστηριότητα για πρώτη φορά και χωρίς «συμβούλους» από μέσα (μαθητές, κριτές κλπ) και προγενέστερη εμπειρία έχει πάντα σαν αποτέλεσμα ένα τεράστιο αριθμό «εκπλήξεων» και πρωτόγνωρων καταστάσεων που ούτε καν τις είχαν φανταστεί στην εκπαίδευση.

Η πλειονότητα των ομάδων που μετείχαν (σίγουρα οι Αμερικανοί Ευέλπιδες) έχουν κάνει προασκήσεις ανεπίσημα βαθμολογούμενες με τους ίδιους ή ισάξιους αξιολογητές που τους έχουν επιβάλλει ίδιες ή δυσκολότερες δοκιμασίες. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν εκπλήξεις παρά μόνο συναγωνισμός ικανοτήτων δεξιοτήτων και φυσικής κατάστασης.

Όσοι έχουν μετάσχει στις Ετήσιες Αξιολογήσεις του ΝΑΤΟ για τις Μονάδες Κατευθυνόμενων Βλημάτων με βολή και αριθμητική βαθμολογία στο Πεδίο Βολής Κρήτης ξέρουν ότι μετά από λεπτομερή και εξαντλητική εκπαίδευση για μήνες, κάθε φορά κάτι καινούργιο θα συμβεί και κάτι ξεχωριστό θα ανακύψει και θα βαθμολογηθεί συνήθως δυσμενώς. Την επόμενη φορά που θα έχεις καλύψει όλες τις προηγούμενες παρατηρήσεις, άλλες καταστάσεις θα παρουσιαστούν καθώς και νέα προβλήματα που θα σε αιφνιδιάσουν. Μέχρις ότου οι συμμετέχοντες να είναι τόσο καλοί που να αντιμετωπίζουν με άνεση κάθε νέα κατάσταση και κάθε νέο πρόβλημα.

Αυτό θέλει χρόνια. Η επίπονη αυτή διαδικασία όμως που στοίχισε την υγεία ή την καριέρα σε συναδέλφους κράτησε όρθια και άριστη την ελληνική Αεράμυνα (Πυροβολικό και ΠΑ) από το 1970 και μετά. Ήταν υποχρεωτική γι’ αυτό συμμετείχαμε. Έχω πάρει μέρους σε θριάμβους (99,75% πρώτοι στο ΝΑΤΟ) και σε πανωλεθρίες (77% ίσως από τους χειρότερους στο ΝΑΤΟ εκείνοι τη χρονιά).

Κάθε χρονιά όμως γινόμασταν και καλύτεροι και πιο έμπειροι. Το ελληνικό στρατιωτικό κατεστημένο «εν τη σοφία του» δεν μετέχει σε διεθνείς ασκήσεις με διαγωνιστικές διαδικασίες ή όπου άλλου θα κριθούμε συγκριτικά για να μη διακινδυνεύσουν καριέρες και να συνεχίσουμε τον μύθο ότι είμαστε «άριστοι».

Είναι σίγουρο επίσης ότι η συμμετοχή με ελληνικά υλικά ένδυσης εξάρτησης και βολής θα δημιουργούσε δυσχέρειες στους διαγωνιζόμενους. Έμαθα ότι λόγω της βροχής οι Ευέλπιδες ήταν μουσκεμένοι, άυπνοι, με υποθερμία και κατά 20 λίβρες βαρύτεροι από τους άλλους γιατί τα αδιάβροχα, τα ρούχα και ο φόρτος τους δεν κράτησαν την αδιαβροχοποίηση και γέμισαν νερό. Εκτός λοιπόν από τα υλικά και το φόρτο που πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων (η ΣΣΕ να βρει και να αγοράσει τα καλύτερα στη παγκόσμια αγορά) η Υπηρεσία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις και να βελτιώσει τα χορηγούμενα υλικά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στα χορηγούμενα υλικά (για λόγους που δεν θα συζητήσουμε τώρα). Είναι ίσως ευκαιρία να τα βελτιώσουμε.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχεια, με τους Ευέλπιδες και τους εκπαιδευτές Αξκούς που θα μετάσχουν ξανά και με σωστή σύνθεση και μίξη νέων και παλαιών για το μέλλον γιατί οι Ευέλπιδες αποφοιτούν υποχρεωτικά και η σύνθεση αλλάζει. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η συνέχεια η εμπειρία και κυρίως η σεμνότητα και ο σεβασμός για τους συνδιαγωνιζόμενους τους οποίους δεν πάμε «να τους διδάξουμε γιατί είμαστε οι καλύτεροι». Η προετοιμασία για του χρόνου πρέπει να αρχίσει από αύριο. Και διαγωνιστικές διαδικασίες εσωτερικά όπως κάνει το West Point. Όλοι οι Ευέλπιδες αρχικά να μετάσχουν στη διαδικασία για να βγουν οι καλύτεροι. Κανένας μεταφραστής πουθενά. Η τελική άσκηση πρέπει να είναι παιγνίδι μπροστά στη προετοιμασία.

Συγχαρητήρια λοιπόν για μια ακόμα φορά στους Ευέλπιδες που μετείχαν. Το ότι τερμάτισαν όλοι χωρίς απώλειες (πέρυσι κάποιοι είχαν νεκρούς) δείχνει ότι ήταν μια τακτικά δεμένη άριστη ομάδα μάχης έτοιμη για την επόμενη αποστολή της. Ξέρω ότι ήταν σαν να πήγαν στο φεγγάρι. Η εμπειρία που απέκτησαν είναι ασύγκριτη. Τα όσα είδαν και τα όσα έκαναν πρέπει να μεταλαμπαδευτούν και στους συνάδελφους τους και στους υφιστάμενους τους και να τους συνοδεύουν σ όλη τους τη ζωή.

Συγχαρητήρια στο Στρατηγό και στη Διοίκηση του Συντάγματος που τόλμησαν να μετάσχουν και να υποστούν σίγουρα αναίτιο σχολιασμό (αυτό γίνεται πάντα ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκτός και έρθουν πρώτοι παγκόσμια ) από τους συναδέλφους τους και κακόπιστους σχολιαστές.

Ελπίζω το ΓΕΣ να κάνει τη διαδικασία υποχρεωτική για τις επόμενες διοικήσεις της ΣΣΕ ώστε να μην την καταργήσουν σκεπτόμενοι τις επόμενες κρίσεις και την καριέρα τους. Είναι η σημαντικότερη προσφορά στην στρατιωτική εκπαίδευση των Ευελπίδων που έκαναν τα τελευταία πολλά χρόνια. Είναι το κοντινότερο σε πολεμική εμπειρία ( που δεν έχουμε) που μπορούμε να αποκτήσουμε.

ΥΓ. Δεν πρέπει να συγκρινόμαστε με άλλους, γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικό σύστημα και συνήθως σημαντική εμπειρία πολέμου λόγω Αφγανιστάν, Αφρικής, Ιράκ και Συρίας. Πριν συγκριθούμε με άλλους ας εξετάσουμε μήπως, λόγω του συστήματος επιλογής αν οι δικοί τους Ευέλπιδες είναι πρώην στρτες-Υπξκοί των Ειδικών Δυνάμεων με εμπειρία πραγματικών επιχειρήσεων από το Αφγανιστάν ή την Αφρική.

Μοιραστείτε το