Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στο φως διάφορα έγγραφα που αφορούν στη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και ιδιαίτερα στο 401 ΓΣΝΑ. Ένα πρόσφατο περιστατικό με την αδυναμία του νοσοκομείου να περιθάλψει τραυματία αστυνομικό έγινε η θρυαλλίδα για αλυσιδωτές εκρήξεις.

Αρχικά να τονίσουμε πως ο ρόλος των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι να περιθάλπτουν στρατιωτικούς. Αυτοί τα πληρώνουν από την τσέπη τους καθότι τους κρατείται ένα σημαντικό ποσό κάθε μήνα από το μισθό τους υπέρ δαπανών υγείας. Κατά δεύτερο λόγο είναι μακράν τα πιο οργανωμένα και πλήρη νοσοκομεία σε σχέση με τα άλλα δημόσια και πολλά ιδιωτικά. Τέλος, τα νοσοκομεία αυτά διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης επιστημονικής αξίας σε συνδυασμό με ένα μοναδικό ηθικό ανάστημα.

Σε εποχές οικονομικής ένδειας όπως η σημερινή, το προσωπικό τους κάνει πραγματικά συγκινητική προσπάθεια για να διατηρήσει ένα υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών και να συντηρήσει τα νοσοκομεία. Πολλές φορές το κάνουν κι απ’ την τσέπη τους οι άνθρωποι αυτοί.

Αρκετά όμως με τα θετικά. Ν’ αρχίσουμε τις “τσεκουριές”. Από τα μέσα περίπου της περασμένης δεκαετίας τα στρατιωτικά νοσοκομεία άνοιξαν τις πόρτες τους και στο ευρύ κοινό. Ασυναίσθητα για πολλούς άρχισε η σύγκριση με τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία. Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τα στρατιωτικά νοσοκομεία από τα υπόλοιπα δημόσια έγινε μοχλός πίεσης για να εξυπηρετούν όλο τον κόσμο. Η συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν να λειτουργούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα εξωτερικά τους ιατρεία εις βάρος πολλές φορές των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και να μεν η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό διαφύλαξαν τα δικά τους νοσοκομεία, έως ένα βαθμό, αλλά ο Στρατός Ξηράς δεν τα κατάφερε. Ακόμα και αλλοδαποί και μετανάστες έχουν και εξεταστεί και νοσηλευτεί στο 401 ΓΣΝΑ. Όχι πως έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους, ούτε είμαστε ρατσιστές, αλλά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός να νοσηλεύονται άνθρωποι χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε στρατιωτικό νοσοκομείο εντός στρατιωτικής εγκατάστασης.

Οι ταλαίπωροι στρατιωτικοί γιατροί που κάνουν εξωτερικά ιατρεία στο 401 ΓΣΝΑ μάλλον σε λίγο θα χρήζουν κι εκείνοι νοσηλείας αφού βλέπουν απίστευτο αριθμό περιστατικών καθημερινά. Αν συνυπολογίσουμε και τις εφημερίες τους και τις υπηρεσίες τους φτιάχνουμε μια κατάσταση τρέλας.

Οι πλέον πρόσφατες αποφάσεις για το κλείσιμο της πόρτας σε έκτακτα περιστατικά που αφορούν αποστράτους, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα για το 401 ΓΣΝΑ. Ήδη η κατάσταση δεν ελέγχεται εύκολα, με κόσμο πολύ να πηγαίνει και να έρχεται σ’ ένα χώρο με σαφές στρατιωτικό πρόγραμμα, με φρουρές, σκοπούς, κλπ. Το νέο άνοιγμα δε του ΑΝΥΕΘΑ για νοσηλεία υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου, χωρίς αυτό να είναι το πρόβλημα, δείχνει το πως αντιμετωπίζονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σαν όλα τα άλλα.

Κάποιος ή κάποιοι λοιπόν οφείλουν να τονίσουν τις διαφορές, τόσο για το προσωπικό των νοσοκομείων αυτών όσο και για το ποιούς πρέπει να εξυπηρετεί. Αυτοί που οφείλουν ν’ ακούσουν είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ αλλά και οι έχοντες θεσμικό ρόλο να προφυλάξουν τα νοσοκομεία αυτά από τη διαφαινόμενη υποβάθμιση τους.

Όσο δε για το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Αντί να έχουν προτεραιότητα οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς, έχουν προτεραιότητα όλοι οι υπόλοιποι. Θεσμικός φορέας που οφείλει ν’ αντιδράσει είναι η ΕΑΑΣ που προσφάτως με ανακοίνωσή της τόνισε στον ΥΕΘΑ πως οι απόστρατοι “δε τρώνε σανό”. Για να το δούνε καλύτερα το θέμα για το τι τρώνε οι απόστρατοι και κυρίως για το που και πως νοσηλεύονται και εξετάζονται για θέματα υγείας.

Αν συνεχίσουν έτσι τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουν την τύχη και τη εξέλιξη όλων των άλλων δημόσιων νοσοκομείων. Εκτός αν αυτό πραγματικά επιδιώκουμε.

LEAVE A REPLY