ΥΦΕΘΑ ΣΤΕΦΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες «προτάσεις» ενός εν ενεργεία Ταγματάρχη προέλευσης ΣΜΥ μέσω επιστολής στο Armynow.net για το θέμα δημιουργίας «Σώματος Υπαξιωματικών»

 

Το σχέδιο συγκρότησης Σώματος Υπαξιωματικών που προέκυψε από έγγραφο του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή έχει δημιουργήσει μεγάλο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Τη δική του συμβολή, στον άτυπο διάλογο που έχει ανοίξει, με επιστολή προς το Armynow.net  καταθέτει  Τχης προέλευσης ΣΜΥ ο οποίος δε μένει μόνο σε σχολιασμό αλλά προχωράει σε συγκεκριμένες προτάσεις σε περίπτωση που προχωρήσει το ΥΠΕΘΑ σε μια τέτοια κίνηση.

Σωστές ή λάθος οι προτάσεις μπορεί να κρίνει ο καθένας αλλά τουλάχιστον είναι εμφανές στην επιστολή ότι είναι βγαλμένες από την εμπειρία του ίδιου του Τχη προέλευσης ΣΜΥ και έχουν σκοπό να βοηθήσουν. Κάτι που είναι η αλήθεια είναι αντίθετο με την πλειοψηφία πολλών μέχρι σήμερα Στρατιωτικών που μάλλον έχουν μείνει στην στείρα άρνηση. Φυσικά και δεν είναι κατακριτέο να διαφωνεί κάποιος. Το πρόβλημα είναι όταν αρνείσαι να συζητήσεις το οτιδήποτε έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Διαβάζοντας τις ιδέες του κ Υφυπουργού για σώμα Υπξκων θα ήθελα να πω την πρόταση μου όντας Τχης προέλευσης ΣΜΥ, και έχοντας βιώσει πώς είναι να είσαι Υπξκος και μετά Αξκος.

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του κ Υφυπουργού για Σώμα Υπξκων καθώς με την κατάσταση στις μονάδες όπου οι κληρωτοί είναι ελάχιστοι, το δυναμικό όλων των εργασιών πέφτει στου ΕΠΟΠ. Δηλαδή και πάλι σε οπλίτες οι οποίοι είναι μόνιμοι στο στρατό.

Το ότι φτάνουν μέχρι Αλχιες προέκυψε λόγο καταστάσεων με υπόλοιπους θεσμούς. Οπότε εμείς μέχρι τα 20 χρόνια δεν πολυ – χρειαζόμαστε γιατί μας καλύπτουν οι ΕΠΟΠ και έτσι χανόμαστε στα επιτελεία για πολλά χρόνια.

Μόλις γίνουμε Αξκοί πριν ξαναχαθούμε και πάλι στα επιτελεία (άλλο ένα πρόβλημα που έθεσε ο κ Υφυπουργός) πάμε στις Μονάδες όσο όσο να γράψουμε χρόνο Δκσεως.

Εκεί πάλι είμαστε πρόβλημα γιατί το να είσαι Ανθλγος – Λγος θέλει νιάτα και τρέξιμο και όλα πέφτουν σε αυτούς τους βαθμούς. Δεν μπορείς να ανταποκριθείς όταν είσαι στην ηλικία του Δκτη σου. Οπότε υπάρχει άνιση μεταχείριση εις βάρος των Αξκων της ΣΣΕ. Με όλο αυτό υποβιβάζεται ο θεσμός του Υπξκου…

Για αυτό προτείνω:

α. Να γίνει Σώμα Υπξκων με εξέλιξη από Επχια μέχρι αυτή του Ανθστη αλλά με τρεις υποβαθμίδες (Ανθστης Α, Ανθστης Β, Υπασπιστης). Και από τον Ανθστη Β να πηγαίνουν επιτελείς Μεραρχιών και πάνω).

β. Οι ΕΠΟΠ που θα προσληφθούν να έχουν βαθμούς από Δνεα έως Επχια και οι οποίοι να βγάζουν σχολή τύπου ΥΕΑ ή ενός χρόνου ΣΜΥ ώστε να είναι στρατικοποιημένοι. Και να είναι μόνο σε μάχιμες θέσεις.

γ. Να μειωθούν στο μισό οι εισακτέοι της ΣΣΕ και να αυξηθούν κατά 2/3 της ΣΜΥ, ώστε με τα χρόνια να τηρείται η πυραμίδα Αξκοι – Υπξκοι – Οπλιτες. Όχι όπως τώρα που είναι πολλοί Αξκοι, ελάχιστοι εώς μηδαμινοί Υπξκοι και πολλοί οπλιτες…

δ. Άλλα διακριτικά ο κάθε θεσμός στη στολή, επίσης δεν θα υπάρχει θεσμός που να μπλέκεται με άλλον. πχ διαφορετικές προελεύσεις σε βαθμό άρα και άλλη μεταχείριση.

ε. Στο οικονομικό και σημαντικό κομμάτι τώρα, αφού γίνουν οι αλλαγές στα παραπάνω να εξομειωθούν οι αλλαγμένοι βαθμοί με τα τώρα οικονομικά κλιμάκια ώστε να πέρνουν ίδια χρήματα.

Ένας Τχης από ΣΜΥ που τελικά τι είμαι στο Στρατό? Αξκός ή Υπξκός ή υβρίδιο? Και αν θέλουμε να μην έχουμε Υπξκους από ΣΜΥ τότε γιατί δεν την κλείνουμε?»

3 COMMENTS

 1. Αν σκεφτουμε οτι το προτυπο αυτης της προτασης βρισκεται εδω κ χρονια σε εφαρμογη στον αμερεκανικο στρατο…κ μαλιστα με επιτυχια…δεν μενει απο το να το αντιγραψουμε σε ολες του ομως τις πτυχες.
  Εισοδο στον στρατο κ εξετασεις για την απόκτηση του επομενου βαθμου .
  Ισες ευκαιριες εξελιξης σ ολους .
  Αρχηγούς ολων των σωματων .
  Και τοσα αλλα που απαιτει αυτο το συστημα.
  Δικαιο…κ σωστο. Μια καλη αντιγραφη μενει. Χωρις τα παλια…εσυ εισαι απο κει…εγω απ αλλου.

 2. Όσο αφορά τις προτάσεις καλώς κατατίθενται αλλά θα μείνω στα “δεδομένα” και τις “παραδοχές”.
  Όχι κύριε Τχα δεν είμαστε όλοι οι προερχόμενοι από ΣΜΥ χαμένοι μέσα στα επιτελεία ως Υπαξκοι επειδή δεν πολυχρειαζομαστε, ούτε ως Αξκοι ίσα που γράφουμε χρόνο Δκσης και πρόβλημα για τις Δκσεις με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα άνισης μεταχείρισης οι εκ ΣΣΕ. Προφανως και δεν έχουμε όλοι ίδιες πορείες και βιωματα. Ας μην τα εξισώνουμε όλα. Διαβάζουν και άλλοι που από εδώ διαμορφώνουν απόψεις.
  Αρχιτεχνιτης που ξέρω τι κάνω στο Στρατό και τι έχω προσφέρει.

 3. Καλή η προσέγγιση αλλά το σκεπτικό ότι δεν πολυχρειάζονται οι υπαξκοι γιατί τους καλύπτουν οι ΕΠΟΠ σίγουρα δεν εκφράζει την πραγματικότητα στα άλλα σώματα ΠΝ ΠΑ που ίσως να απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση.

LEAVE A REPLY