ΣΜΥ Ορκωμοσία Επιλαχόντων Σπουδαστών Ιης Τάξης

Σώμα Υπαξιωματικών: Τι ακριβώς σημαίνει η σύστασή του και ποιους επηρεάζει πραγματικά.

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για πιθανή μελλοντική σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών, πράγμα που προέκυψε μετά από εσωτερικό έγγραφο από το γραφείο του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή. «Ειδήμονες» και «παντογνώστες» με μοναδική ικανότητα να εξασφαλίζουν έγγραφα που είναι για εσωτερική χρήση στο υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά το «παιχνίδι» να σηκώνουν σκόνη με μεγαλοστομίες αλλά ωστόσο φροντίζουν να ερμηνεύουν κατά το δοκούν αυτά που αποκλειστικά αποκαλύπτουν.

Μετά από πολύ προσεκτική ανάγνωση του εν λόγω εγγράφου στο armynow.net κάναμε το απαιτούμενο ρεπορτάζ και ρωτήσαμε ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί τέτοιες προτάσεις στο παρελθόν και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Έτσι με απλά λόγια θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει η σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών.

Η μελλοντική σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών, επ’ ουδενί δεν αφορά και δεν επηρεάζει τους ήδη εν υπηρεσία αποφοίτους ΑΣΣΥ και εν ενεργεία Υπαξιωματικούς, αλλά τους νεοεισερχόμενους Υπαξιωματικούς, που θα εισέλθουν στις σχολές από το έτος 2021 και έπειτα. Ως εκ τούτου δεν θίγει κανένα θεμελιωμένο δικαίωμα των εν ενεργεία Υπαξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου αυτού της βαθμολογικής εξέλιξής τους.

Ο εν λόγω θεσμός, στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου των Υπαξιωματικών, με ταυτόχρονη επιβράβευση της αριστείας, καθώς μετά από συστηματική, αμερόληπτη και αντικειμενική διαδικασία θα αναδεικνύονται στο βαθμό του Αξιωματικού, οι άριστοι, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ευγενή άμιλλα και το συναγωνισμό.

Επιπρόσθετα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι ως τώρα, ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΣΣΥ, καθορίζεται από τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και λειτουργικές ανάγκες των ΕΔ στο πλαίσιο θεσμικών κειμένων όπως η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), ο οποίος όμως, εξαιτίας της βαθμολογικής εξέλιξης των Υπαξιωματικών σε Αξιωματικούς, μετά παρέλευσης 18 ετών πραγματικής υπηρεσίας, μειώνεται σημαντικά, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτα κενά σε καίρια καθήκοντα που απαραιτήτως πρέπει να καλυφθούν από Υπαξιωματικούς.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έριξες το δόλωμα της αξιοπιστίας και πας με το μέρος τους…Και σύ τέκνον Βρούτε!!!

 2. Και για να μιλήσουμε σοβαρά:
  1. Αναβάθμιση των υπαξιωματικών με βαθμολογική υποβάθμιση που σίγουρα μακροπρόθεσμα θα εξελιχθεί και σε οικονομική φαίνεται λογικό και θεμιτό μόνον σε όσους μισούν τους μόνιμους υπαξιωματικούς παθολογικά από τότε που φόρεσαν το αστέρι του ανθυπολοχαγού.
  2. Λέτε για δυσαναπλήρωτο κενά που δημιουργούνται στις τάξεις των υπαξιωματικών επειδή προάγονται σε αξιωματικούς.
  Το ότι σε όλη τους την σταδιοδρομία εκτελούν καθήκοντα ανώτερου βαθμού δεν το έχετε αντιληφθεί; Ποιοί συμπληρώνουν τις τάξεις των αξιωματικών όταν απαιτείται; Οι ΔΕΑ ασφαλώς με την μεγάλη τους εμπειρία.
  3. Όταν από Μόνιμοι Λοχίες εκτελούν καθήκοντα αξιωματικών ποιους ακριβώς εξυπηρετεί αυτό;
  4. Είναι έτοιμοι οι ανώτατοι να απονείμουν τα προνόμια των Αμερικανών υπαξιωματικών στους Έλληνες ομοιόβαθμους;
  5. Ή μήπως απλά ψάχνουμε πρόθυμους ηλίθιους που κάνουν τα πάντα αδιαμαρτύρητα, φτηνά χωρίς αξιώσεις ούτως ώστε άλλοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της εργασίας τους και να επιβραβεύονται ακόμη περισσότερο για ακόμη λιγότερη εργασία;
  5. Μήπως λέμε τώρα μια τρελή ιδέα να περιορίσουμε τον αριθμό των ανώτατων αξιωματικών εν ενεργεία και αποστράτων που είναι απαράδεκτα και γελοία δυσανάλογος με το Στράτευμα μας;

 3. Ελπίζω να ανεβάσετε στον ιστότοπο σας τον σχολιασμό μου, αν και πολύ αμφιβάλλω. Πραγματικά τραγικό βέβαια και δεν το αναφέρατε ότι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να έχουν άποψη επί αυτού του σχεδιασμού. Άρα τι συμπέρασμα βγαίνει;

 4. Αλλαγές στην δομική σύσταση των Ενόπλων Δυνάμεων ενός σοβαρού κράτους προϋποθέτουν προετοιμασία, έρευνα και διάλογο ετών όλων των εμπλεκομένων και κυρίως τις απόψεις των ίδιων των αποφοίτων των ΑΣΣΥ. Τα αποφασίζουμε και διατάσσομεν ανήκουν σε άλλους αιώνες. Επιπρόσθετα συνειδητοποιεί η ηγεσία το επίπεδο των νέων που κατατάσσονται στις ΑΣΣΥ τα τελευταία χρόνια; Πιστεύει κανείς πως είναι πολύ κατώτερο των ΑΣΕΙ; Και στο τέλος τέλος γιατί και οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ να μην έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν την βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΕΙ; Σε άλλα στρατεύματα τι ισχύει; Το επίπεδο των Ελλήνων Μονίμων Υπαξιωματικών είναι απείρως ανώτερο άλλων Στρατών και όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει σε διεθνή επιτελεία το γνωρίζουν. Θέλουμε μήπως να το μειώσουμε;

 5. Ουδείς έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πρόσκαιρη πολιτική του θέση και ειδικά όταν δεν είναι ψηφισμένος από τον ελληνικό λαό αλλά διορισμένος για να καταστρέφει προσπάθειες χιλιάδων έντιμων, ικανοτάτων στελεχών. Επίσης η κυβέρνηση είχε προεκλογικά αναφέρει πως είχε τέτοια σχέδια; Προς την ΝΔ λοιπόν: Αν κάνετε το λάθος να ακολουθήσετε πρακτικές που βασίζονται στις προσωπικές αντιπάθειες κάποιων θα οδηγηθείτε σε εκλογική και κοινωνική συντριβή. Όσο για τους πρωταίτιους αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης κατά των αποφοίτων ΑΣΣΥ δεν θα έχουν μούτρα να περπατήσουν δημόσια.

 6. Πρόταση: Αύξηση του αριθμού των κατώτερων αξιωματικών από πτυχιούχους ΑΕΙ ανάλογων ειδικοτήτων και στα όπλα- σώματα, όχι μόνο δικαστικό και θρησκευτικό. Προαγωγή των τελευταίων και σε ανώτερους ή ανώτατους βαθμούς ανά περίπτωση. Αντίστοιχα αν ένας απόφοιτος του West Point αποδειχθεί ανίκανος παραμένει επ’ άπειρον λοχαγός.Αυτό δεν ισχύει άλλωστε και στις ΗΠΑ που έχουμε ως πρότυπο;

 7. Πρόταση: Ανεξαρτητοποίηση της βαθμολογικής εξέλιξης από την προέλευση σχολή, κατάταξη ή διαγωνισμό. Ένας ικανός υπαξιωματικός να μπορεί να ανέλθει έως και αρχηγός ακόμη αν έχει ανάλογα προσόντα υπηρεσιακά, ακαδημαϊκά, πτυχία ΑΕΙ κλπ. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί όχι 2 αλλά πολλών ταχυτήτων αναλόγως προσόντων και υπηρεσιακών αναγκών. Στον βολεμενο και αδιάφορο στρατιωτικό βαθμολογική και μισθολογική στασιμότητα επ’ αόριστον ανεξάρτητα αν είναι ΣΣΕ, ΣΜΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ ή καταταγεντες με διαγωνισμούς. Επιβράβευση όλων των προσόντων σε συσχετισμό με την εξέλιξη. Πτυχία ακαδημαϊκά, ξένων γλωσσών ακόμη και σε σχέση με την φυσική κατάσταση ανά ηλικία. Τέλος πια σε κοιλαραδες στρατιωτικούς οποιουδήποτε βαθμού ή προέλευσης. Αν είναι μια φορά άσχημο να βλέπουμε χοντρούς πενηνταρηδες λοχαγούς να σέρνονται είναι πολλάκις ασχημότερο θέαμα οι συνταγματάρχες, ταξίαρχοι ή στρατηγοί που σέρνονται ομοίως.

LEAVE A REPLY