ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΞ.Ι.Α - ΥΦ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις χηρείας με νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο και αντιμετώπιση σειράς αιτημάτων του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εργασίας Α. Πετρόπουλος

 

Ξεκάθαρη δέσμευση αναστολής εφαρμογής του μέτρου και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο που θέτει ηλικιακά όρια (κάτω των 55 και κάτω των 52 ετών) για τις συντάξεις χηρείας και έστελνε στην ανέχεια χιλιάδες οικογένειες, έλαβαν τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α «Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη», στη συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Στη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα σε θετικό κλίμα ο υφυπουργός μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί ουσιαστικά το μέτρο ικανοποιώντας τα βασικό αίτημα χιλιάδων οικογενειών με μοναδικό όρο ο οποίος τέθηκε από τους θεσμούς για να συμφωνήσουν, ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ενεργοποιηθεί στη πράξη μόνο αν μειωθεί η ανεργία σε ποσοστό κάτω του 10%.

Στη συνάντηση μπήκαν και μια σειρά άλλα αιτήματα από το Σύλλογο για τα οποία σε αρκετά από αυτά πήραν επίσης θετικές απαντήσεις αλλά και σε κάποια τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ειδικότερα, για την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% στους παλαιούς δικαιούχους συντάξεων χηρείας που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, και δημιουργεί συντάξεις ανέχειας επίσης δόθηκε η δέσμευση ότι θα αντιμετωπιστεί με τη νομοθετική ρύθμιση του Φεβρουαρίου. Όπως επίσης και η μείωση του ορίου της 5ετίας εγγάμου βίου, από 5 στα 2 έτη η οποία αφορά λίγα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α.

Ακόμα και μετά την ακύρωση του μέτρου των μειώσεων των συντάξεων μέσω επαναϋπολογισμού ο υφυπουργός δεσμεύτηκε για την επιστροφή παρακρατηθέντων ποσών από μεταβιβάσεις σύνταξης χηρείας των ήδη συνταξιούχων θανόντων πριν το ν.4387/2016. Δεν θα αφορά όμως στους συνταξιούχους που η σύνταξη του θανόντος υπολογίστηκε με το ν.4387/2016 και ήταν εργαζόμενοι όταν απεβίωσαν.

Καθυστερήσεις λόγω …λογισμικών

Ακόμα ο Α. Πετρόπουλος επισήμανε γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εντατικοποιηθεί η έκδοση οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που αφορά στις Συντάξεις Χηρείας και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στη μη ολοκλήρωση λογισμικών.

Η ολοκλήρωση λογισμικών  θα επιταχύνει πολλές ακόμα διαδικασίες που αφορά άλλα αιτήματα όπως επικουρικό και η επανέκδοση συντάξεων με αναδρομική ισχύ σε εφαρμογή της τροποποίησης που καθόρισε την κατώτατη σύνταξη θανάτου στα 384€ για 20 συντάξιμα χρόνια ή στα 360 ευρώ για 15 συντάξιμα χρόνια και για τον επιζόντα σύζυγο και για τα παιδιά.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται όμως ακόμα η συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα διαγραφής ή διακανονισμού χρεών του θανόντος προς ταμεία ή εφορία που πολλές φορές δημιουργήθηκαν λόγω παρατεταμένης ανίατης ασθένειας του εκλιπόντος.

Ορφανικές οικογένειες όπως οι μονογονεϊκές

Σε άμεσες ενέργειες δεσμεύτηκε τέλος ο υφυπουργός ώστε να αντιμετωπίζονται οι ορφανικές οικογένειες όπως οι μονογονεϊκές με όλα τα «προνόμια» και επιπλέον θα εξετασθεί το ενδεχόμενο τα δικαιοδόχα μέλη Σύνταξης Θανάτου να αντιμετωπίζονται ως κάτοχοι κάρτας ανεργίας.

Οσον αφορά το αίτημα ώστε να χορηγείται σύνταξη μέχρι την ηλικία των 24 ετών εφόσον το τέκνο φοιτά σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ιδιωτικά ΙΕΚ, ΟΑΕΔ και ΕΠΑΛ, ή σε Ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολέγια, ο υπουργός τόνισε ότι γίνεται αποδεκτό αλλά μόνο για όποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας.

Σε εξέλιξη είναι όπως απάντησε ο υφυπουργός η συνεννόηση με το ΓΛΚ και το θέμα επιστροφής των αναδρομικών λόγω εφαρμογής του ν.4307/2014 στους κληρονόμους των θανόντων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Αντίθετα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο αίτημα μοριοδότησης για μόνιμη εργασία για όσες το επιθυμούν χωρίς όμως να υποκαθιστά το νόμιμο δικαίωμα της σύνταξης χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος.

Αναδρομικά: Στους κληρονόμους με ΚΥΑ

Στο ζήτημα των αναδρομικών των Ειδικών Μισθολογίων ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν στους επιζώντες συζύγους χωρίς κάποια περαιτέρω ενέργεια και επισήμανε ότι θα υπάρξει ΚΥΑ για τους κληρονόμους με σχετικές οδηγίες.

Δεσμεύτηκε επίσης για συνεργασία με ΟΑΕΔ και υπουργείο Παιδεία ώστε τα μέλη του συλλόγους να αποκτήσουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καθώς μέχρι σήμερα θεωρούνται συνταξιούχοι.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α μετά τη συνάντηση και τις απαντήσεις που έλαβε σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος για τον Φεβρουάριο του 2019, και συνεχίζει τον αγώνα δυναμικά μέχρι την ικανοποίηση όλων των αίτημάτων.

LEAVE A REPLY