ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΚΑΡ

Συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη και τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ.

 

Τόσο οι αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας όσο και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο θα είναι μερικά από τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο μια τέτοια συνάντηση δεν είμαστε σίγουροι τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει καθώς και στο παρελθόν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις για «καλή θέληση» από την πλευρά της Τουρκίας ωστόσο ποτέ δεν έχουν τηρηθεί. Αφού όταν επιστρέφει στην πατρίδα του ξεχνά τις δεσμεύσεις και επανέρχεται στην πολιτική του «σουλτάνου».

Επίσης η συνάντηση αυτή γίνεται στο «φόντο» της γενικότερης δυσαρέσκειας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ με την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΕΘΑ έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Ελλάδας ότι δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση σεισμικές έρευνες ή γεωτρήσεις από γεωτρύπανα στο Αιγαίο, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Φυσικά ο Ευ. Αποστολάκης γνωρίζει ότι έχουμε ένα «δύσκολο γείτονα» όπως όμως έχει ξεκαθαρίσει, αυτό δε σημαίνει ότι θα του επιτρέψουμε να  περάσει τα εσκαμμένα.

Αυτή η σύνοδος των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς γίνεται σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και νευρικότητα.

 

LEAVE A REPLY