Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

 

 

Ισχυρή και υψηλού επιπέδου πολιτική και κυβερνητική εκπροσώπηση των ΗΠΑ θα υπάρξει σε όλη τη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (8 – 16 Σεπτεμβρίου 2018), καθώς φέτος οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Το πρόγραμμα των επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στην 83η ΔΕΘ ήταν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων που είχαν με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory Pfleger).

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες με τον κ .Τζιτζικώστα εξετάστηκε και το θέμα των κοινών εκδηλώσεων που προγραμματίζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Αμερικανική Πρεσβεία, το Προξενείο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για την 83η ΔΕΘ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισήμαναν στον περιφερειάρχη ότι εκτός από τη σημαντική παρουσία επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ θα υπάρξει και ισχυρή, σε υψηλότατο επίπεδο, πολιτική και κυβερνητική εκπροσώπηση των ΗΠΑ, σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τις προσπάθειες και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να είναι η 83η ΔΕΘ έκθεση – ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα, στις οποίες εντάσσονται και οι επαφές που είχε ο περιφερειάρχης στις ΗΠΑ τον προηγούμενο Απρίλιο, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, στον Λευκό Οίκο, το State Department, το Κογκρέσο και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης τη σταθερή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που αποτελεί σταθερό στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας, ενώ επισήμανε τη στρατηγική θέση, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία, όπως και τον παραγωγικό της πλούτο, ο οποίος μπορεί να γίνει γνωστός και να εκτιμηθεί από την αμερικανική αγορά, με αμοιβαία οφέλη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η 83η ΔΕΘ είναι η πιο σημαντική έκθεση εδώ και δεκαετίες και μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Κεντρικός στόχος μας είναι να επιτευχθούν συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ και των αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή μας. Η χώρα μας και η Κεντρική Μακεδονία παραμένει σταθερή στις ιστορικές, παραδοσιακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες εκτός από διαχρονικός σύμμαχος είναι και στρατηγικός εταίρος». Στη συνάντηση επίσης, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Συνάντηση Γ. Μπουτάρη με τον πρέσβη και το νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory Pfleger) συναντήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η Διεθνή ‘Εκθεση, ως τιμώμενης χώρας και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν από κοινού ο κεντρικός δήμος, η πρεσβεία, το προξενείο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες τόνισαν ότι η χώρα τους δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλή συνεργασία με την Ελλάδα, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή πολλών μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, αλλά και η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ.

Επίσης, οι κύριοι Πάιατ και Φλέγκερ έδειξαν ενδιαφέρον για την πορεία της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και επισήμαναν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία με το αντίστοιχο ίδρυμα της Ουάσιγκτον.

Ο κ.Μπουτάρης τόνισε ότι επιβεβαιώνονται εκ νέου οι άριστες σχέσεις του δήμου με το Αμερικανικό Προξενείο, ενώ στάθηκε στην αυξημένη έλευση Αμερικανών επισήμων και επισκεπτών στην πόλη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Ο κ.Πάιατ κατά τη διάρκεια της συνάντησης χάρισε στον κ.Μπουτάρη ένα βιβλίο με τον Έλβις Πρίσλεϊ λέγοντας του χαρακτηριστικά “επειδή είσαι ροκ σταρ”. Παρόντες ήταν επίσης η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY