ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε χωρίς φυσικά να υπάρξει όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Εκτός φυσικά ότι ο Ερντογάν χθες συνάντησε τον Μητσοτάκη με την νέα του ιδιότητα αυτή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και την ενεργοποίηση του ξεχασμένου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο σχολιασμός δεν γίνεται φυσικά γιατί συναντήθηκαν οι δύο ηγέτες αλλά για τα όσα γράφονται και λέγονται μέρες πριν τη συνάντηση δημιουργώντας κλίμα προσμονής από την συζήτηση για όλα τα …καυτά θέματα.

Τα ανοιχτά ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι τωρινά και σίγουρα δεν πρόκειται να λυθούν σε μια συνάντηση των 50 λεπτών. Το μόνο που έχει αξία σε αυτές τις συναντήσεις είναι η προσωπική γνωριμία των ηγετών των δύο χωρών και το φιλικό κλίμα που μπορεί να κρατάει την ένταση διαχειρίσιμη.

Κατά τα άλλα Ελλάδα και Τουρκία εδώ και χρόνια συνεχίζουν στο ίδιο έργο θεατές: Η Τουρκία προκαλεί και διεκδικεί από αυτά που δεν της ανήκουν και  προσπαθεί να επιβληθεί με την ισχύ της ως η μεγάλη δύναμη της περιοχής. Η Ελλάδα από την άλλη καταγγέλει την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις παράνομες ενέργειες της ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Έτσι λοιπόν όπως και στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έγιναν απλά – εκτός από μάλλον προσωπικές συζητήσεις – δύο ταυτόχρονοι μονόλογοι με τον καθένα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

Αυτό γίνεται πάντα και μετά ο καθένας χώρια στη συνέχεια προσφεύγει με κάθε τρόπο στις τρίτες μεγάλες δυνάμεις προσπαθώντας να αποσπάσουν την εύνοια τους για την προώθηση των ανοιχτών ζητημάτων.

-Και σήμερα λοιπόν θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε από τα απέναντι παράλια βάρκες φορτωμένες με πρόσφυγες και μετανάστες που στέλνει ο Ερντογάν.

-Τα ελληνικά μαχητικά θα συνεχίζουν να αναχαιτίζουν τα τούρκικα αεροπλάνα που θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

-Οι παράνομες NAVTEX θα συνεχίσουν να εκδίδονται σε καθημερινή βάση.

-Στην Κύπρο και στην Αν. Μεσόγειο θα συνεχιστεί ο «τσαμπουκάς» των γεωτρύπανων και των ερευνητικών που κόβουν βόλτες συνοδεία τούρκικων πολεμικών πλοίων.

-Στη Θράκη θα συνεχίσει η Τουρκία να καλλιεργεί το έδαφος με την μουσουλμανική μειονότητα.

-Και φυσικά θα συνεχιστούν οι μεγαλόστομες δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών του στυλ «θα σας ρίξουμε και πάλι στην θάλασσα» κ.α. και επιδεικνύοντας χάρτες σχεδιασμένους στα μέτρα της Τουρκίας.

Πολύ φασαρία για το τίποτα λοιπόν και αυτή η συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν που μονοπωλεί την Τούρκικη ηγεσία τα τελευταία πολλά χρόνια.

Γιατί πολύ απλά το παιχνίδι για την περιοχή παίζεται αλλού και όχι στις συναντήσεις που απλά γίνονται για τις φωτογραφίες και τις προσωπικές φιλικές σχέσεις των δύο πλευρών που στο παρελθόν έφτασαν σε κουμπαριές και ζεϊμπεκιές. Και αυτό το ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι ηγέτες των δύο χωρών.

Υ.Γ. Το σίγουρο είναι ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν αυτό που προτιμούσαν από το να συναντηθούν μεταξύ τους ήταν να βρεθούν τετ-α-τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προσδοκώντας από αυτόν για να προωθήσουν τα ζητήματά τους. Τελικά δεν τα κατάφεραν γιατί ο Πρόεδρος Τραμπ έχει τα δικά του μεγάλα ζόρια και τρέχει από χθες να προλάβει τα χειρότερα.

 

LEAVE A REPLY