Συντάξεις Στρατιωτικών: Πάρε μολύβι, χαρτί ή κομπιουτεράκι και υπολογίστε τη σύνταξη που θα πάρετε όποτε αποστρατευθείτε. Προσοχή όμως τις λιποθυμίες…

 

Το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ανέλυσε ο καθηγητής Γιώργος Ρωμανιάς, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε πραγματοποιήσει η ΠΟΜΕΝΣ και στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.

Ο κ. Ρωμανιάς εξηγεί με κατανοητό τρόπο την “δολοφονία” των συντάξεων από το νέο νόμο και υποδεικνύει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με βάση το νέο σύστημα.

Απαντά επίσης στο ερώτημα εάν βοηθά στην σύνταξη το αποστρατευτικός βαθμός.

Δείτε τι είπε για το θέμα:

Ο νόμος  4387 έχει κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, αλλά αφορούν και όσους θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις του καινούργιου νόμου.

Εκεί έχει μια ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αλλαγή, πρόκειται για γκρέμισμα του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.

Ο νόμος αυτός κάνει μια διάκριση.
Ξεκινάμε από εκείνους οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2016 και πέρα.

Η σύνταξη δεν υπολογίζεται με τον τρόπο που ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά με διαφορετικό.

Πρώτα απ’ όλα η σύνταξη κόβεται σε δυο κομμάτια. Το ένα κομμάτι το ονομάζει εθνική σύνταξη και το άλλο ανταποδοτική σύνταξη.
Στη διεθνή βιβλιογραφία ανταποδοτική σύνταξη δεν υπάρχει, τη λένε αναλογική.

Υπάρχει μια σαφής διάκριση στο νόμο που μας λέει ότι το κράτος εγγυάται μόνο το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης.

Το κομμάτι της εθνικής δεν το εγγυάται.Λέει κάτι χειρότερο. Υπάρχει η διάταξη που λέει ότι η εθνική σύνταξη δεν έχει καμία συνάρτηση με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και είναι παροχή του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ρητή διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο.

Επομένως είναι σαν την εθελούσια παροχή που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
Το κράτος δηλαδή αναλαμβάνει την υποχρέωση επειδή το θέλει να δίνει το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, η οποία έχει ανώτατο όριο τα 384 ευρώ, και σε κάθε περίπτωση το δίνει επειδή θέλει να το δίνει. Λέει ρητά ότι δεν έχει καμία σχέση με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό το ξεκαθαρίζουν και οι δυο εγκύκλιοι που εκδόθηκαν.

Την εθνική σύνταξη έχει τη δυνατότητα αύριο το πρωί για παράδειγμα να την περιορίσει, ή ακόμα και να την καταργήσει.

Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος προνοιακής παροχής η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταργηθεί είτε ολόκληρη είτε ένα μέρος της από το κράτος.
Να πάμε λίγο στην ανταποδοτική. Τι ξέρατε μέχρι τώρα; Παίρναμε τις συντάξιμες αποδοχές και παίρναμε και τον δείκτη αναπλήρωσης, ο οποίος με απλά λόγια είναι το ποσοστό του μισθού το οποίο γίνεται σύνταξη.

Για να πάμε στο δείκτη αναπλήρωσης για μέχρι το 2007 είχαμε 80%, και από το 2007 και πέρα κάθε χρόνο μείωση 1% μέχρι το 2017 που θα έπεφτε στο 70%.
Πλέον ο δείκτης αναπλήρωσης είναι ετήσιος.

Με το παλαιό σύστημα είτε είχες δέκα, είτε 15 ή 35 χρόνια στις συντάξιμες αποδοχές υπολόγιζες για τα χρόνια μέχρι το 2007 80% και υπολόγιζες από εκεί και πέρα 1% μείωση για να φθάσεις στο 2017.

Εάν δείτε τη διάταξη του νέου νόμου και την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, είναι η εγκύκλιος με αριθμό 24. Κατεβάστε την από τον ΕΦΚΑ, γιατί μπορεί ο καθένας μόνος του να πάρει αυτή την εγκύκλιο και με 2-3 που θα σας πω να υπολογίσει τι σύνταξη θα πάρει αν φύγει αύριο το πρωί.

Εδώ πλέον λέει ότι ο δείκτης αναπλήρωσης εξαρτάται από τα χρόνια που έχεις. Και ξεκινάει από την 15ετία.

Στα 15 χρόνια έχεις 0,77 για κάθε χρόνο. Αν έχεις δηλαδή 15 χρόνια υπηρεσίας βγάζεις ένα δείκτη 11,55%, εκεί που θα έβγαζες με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού 80% ή 70% (το 2017).
Με βάση αυτό, εάν έχεις συνολικά 42 χρόνια και άνω, το 80% που λέγαμε και το 70% που λέγαμε, έχει γίνει 46,8%.
Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η ανταποδοτική σύνταξη έχει πέσει από το 80% του 2007 και το 70% που θα ίσχυε το 2017, στο 46,8%.
Αν είναι στα 38 χρόνια, είναι 40,8%. Στα 35 χρόνια είναι 35,4%.

Όπως αντιλαμβάνεστε, εδώ έχουμε ένα γκρέμισμα.

Εάν βάλουμε και την εθνική σύνταξη θα διορθωθεί η κατάσταση;Διορθώνεται, αλλά σε ποιο βαθμό;

Εκεί που είναι να βγάλεις σύνταξη 1500 ευρώ με το παλιό σύστημα, θα βγάλεις από το ανταποδοτικό 590, θα προσθέσεις στην καλύτερη περίπτωση και τα 380 από την εθνική σύνταξη και θα πας στα χίλια ευρώ.

Μέχρι τώρα παίρναμε σύνταξη και υπολόγιζαν τις τελευταίες αποδοχές. Τώρα ακόμα και να πάρεις τον μισθό της αποστρατείας, δεν υπάρχει όφελος.

Ποιες θεωρούνται συντάξιμες αποδοχές;

Παίρνουμε για παράδειγμα τις αποδοχές από το 2002 και έχουμε κάπου 180 μήνες, και βγάζουμε τον μέσο όρο των 180 μηνών.


LEAVE A REPLY