Τι απάντησε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος για τις συντάξεις όσων έφυγαν στις κρίσεις του Μαρτίου σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο

Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Π. Δαβάκης, με θέμα «Καταβολή συντάξεων στελεχών που αποστρατεύθηκαν στις κρίσεις Μαρτίου 2016» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν η αρμοδιότητα για τη συνταξιοδοτική αποκατάσταση των στελεχών των ΕΔ, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τη σύνταξη των οικείων νομοσχεδίων, καθώς και για την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων, ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία την εξειδικεύουν με ειδικούς νόμους, με βάση την εκάστοτε ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική.

Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.4151/13(ΦΕΚ Α’ 103), προβλέπεται ρητά η κατά μήνα προκαταβολή ποσού έναντι σύνταξης, σε ποσοστό 50% του δικαιούμενου Βασικού Μισθού και του τυχόν Επιδόματος Χρόνου Υπηρεσίας.

Τέλος η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ,  ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο προβαίνει σε ενέργειες  για την υπαγωγή των στρατιωτικών στη σχετική διάταξη δεδομένου ότι απαιτείται έκδοση απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.

Η Ερώτηση Δαβάκη 

Η διαδικασία υπολογισμού και έναρξης καταβολής της σύνταξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστρατεύθηκαν μετά τις κρίσεις του τρέχοντος έτους (Μάρτιος 2016) δεν έχει, επτά (7) μήνες μετά, ακόμη ολοκληρωθεί.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ενημερώσει σχετικά ότι αναμένει διευκρινήσεις για σειρά θεμάτων που αφορούν τον ν. 4387/2016, βάσει του οποίου, ως γνωστόν, υπολογίζονται οι συντάξεις μετά την 1η  Ιουλίου 2016. Η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων και άλλων σχετικών εγγράφων εκτιμάται ότι θα είναι χρονοβόρα.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τα στελέχη σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς το ποσό που έλαβαν κατά την αποστρατεία τους αντιστοιχούσε σε αποδοχές τριών μηνών (Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) και δόθηκε στη βάση της παλαιότερης πρακτικής, κατά την οποία οι συνταξιοδοτικές πράξεις εκδίδονται εντός τριμήνου. Δεδομένου ότι πλησιάζουμε τα τέλη Οκτωβρίου 2016, είναι φυσικό το ποσό αυτό να έχει πλέον εξαντληθεί, ενώ τα στελέχη δεν λαμβάνουν έναντι κάποιο τμήμα της σύνταξης τους, όπως συμβαίνει με χους υπολοίπους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν να καλύψουν τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί θέμα ακόμη και στοιχειώδους επιβίωσης.

Για την επίλυση του ζητήματος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης, έχει αποστείλει στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόταση για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ενέργεια που, εκ της μέχρι σήμερα έλλειψης ουσιαστικού αποτελέσματος, κρίνεται ανεπαρκής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εργασίας για να επιλύσει  το άμεσο οικονομικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστρατεύθηκαν μετά τις κρίσεις του Μαρτίου 2016;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε περίπτωση που το Υπουργείο Εργασίας συνεχίσει να μην επιλαμβάνεται του θέματος;

Ο βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,

LEAVE A REPLY