Σύστημα Ενεργής Προστασίας

Καθώς ο αμερικανικός στρατός επιλέγει το Σύστημα Ενεργής Προστασίας για τα τεθωρακισμένα του η Rheinmentall ελπίζει να μείνει στο παιχνίδι.

 

 

Το Σύστημα Ενεργής Προστασίας «Active Defense System» της γερμανικής εταιρείας, που έχει επιδειχθεί σε ποικιλία οχημάτων μάχης, ενσωματώνει χαμηλής ισχύος αισθητήρες μικροκυματικής ακτινοβολίας που ανιχνεύουν εισερχόμενες βαλλιστικές απειλές όπως RPG και Αντιαρματικά Κατευθυνόμενα Βλήματα. Στη συνέχεια βλήματα που εκτοξεύονται από το σύστημα εξουδετερώνουν τις εισερχόμενες απειλές σε απόσταση μόλις ένα μέτρο περίπου από το σκάφος του οχήματος.

Ο αμερικανικός στρατός για πάνω από έναν χρόνο αναζητεί μία ενδιάμεση λύση για ένα Σύστημα Ενεργής Προστασίας (Active Protection System APS) για τα άρματα μάχης Abrams, τα οχήματα μάχης Stryker και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley. Τρία συστήματα έχουν εξεταστεί:

  • Το σύστημα Trophy, της Rafael Advanced Defense Systems, αναμένεται να επιλεγεί για τα άρματα Abrams.
  • Το σύστημα Iron Fist, των IMI Systems και General Dynamics Ordnance, αναμένεται να επιλεγεί για τα ΤΟΜΑ Bradley.
  • Και το σύστημα Iron Curtain, της Artis Corporation, αξιολογείται για τα οχήματα Stryker.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος για το Σύστημα Ενεργής Προστασίας του αμερικανικού στρατού, Υποστράτηγος David Bassett, δήλωσε στις 15 Αυγούστου ότι ο στρατός βρίσκονταν πολύ κοντά στο να αποκτήσει συστήματα Trophy για τα Abrams μιας ταξιαρχίας.

Όμως ο Bassett είπε ότι ο στρατός βρίσκεται μήνες μακριά σε ότι αφορά τα Stryker και τα Bradley ενώ θεωρείται ότι τα δύο αυτά οχήματα ενέχουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε ότι αφορά την ενσωμάτωση του Συστήματος Ενεργής Προστασίας σε σχέση με τα Abrams.

Εδώ ακριβώς έρχεται η Rheinmentall η οποία πιστεύει ότι το σύστημα της είναι η καλύτερη λύση για τo Stryker αλλά ανησυχεί εάν θα υπάρξουν τα χρήματα και ο χρόνος ώστε αυτό να αξιολογηθεί από τον αμερικανικό στρατό.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος για το Σύστημα Ενεργής Προστασίας των Stryker, Συνταγματάρχης Glenn Dean, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα εξέταζε και άλλες προτάσεις, όπως αυτή της Rheinmentall, εάν υπάρξουν τα χρήματα.

Ο υπεύθυνος του σχετικού συστήματος της γερμανικής εταιρείας, Stefan Hasse, δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται ώστε να το ενσωματώσει σε ένα όχημα 8Χ8, παρόμοιο με το Stryker, και να το επιδείξει στον αμερικανικό στρατό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Πιστεύουμε ότι το σύστημα μας θα ενσωματωθεί ευκολότερα στο Stryker και έχει ήδη επιδείξει την ικανότητα του να αντιμετωπίζει Αντιαρματικά Κατευθυνόμενα Βλήματα».

Πρόσθεσε όμως ότι: «Σίγουρα θα είναι δυσκολότερα για εμάς χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από την απόδοση των άλλων συστημάτων και τη χρηματοδότηση που θα έχουν για τις εργασίες της ενσωμάτωσης».

Το σύστημα της Rheinmentall έχει δοκιμαστεί για υποψήφιους Ευρωπαίους αγοραστές. Σε δοκιμή στη Σουηδία είχε έξι επιτυχίες απέναντι σε έξι απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον του.

Σύστημα Ενεργής Προστασίας
Το σύστημα ADS της Rheinmentall αντιμετωπίζει εισερχόμενο βλήμα.

Η Rheinmentall ελπίζει ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έχει κλείσει τις επιλογές του ακόμη καθώς πιστεύει ότι το σύστημα της υπερέχει στο γεγονός ότι αντιμετωπίζει τις απειλές σε πολύ μικρότερη απόσταση με αποτέλεσμα μικρότερη έκρηξη και διασπορά θραυσμάτων που μπορούν να είναι επικίνδυνα για φίλιο προσωπικό.

Πηγή: DefenseNews

LEAVE A REPLY