ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Οι εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα με την ΟΝΕΧ και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δημιούργησαν μεγάλη αισιοδοξία σε πολλούς ότι θα βρεθεί επιτέλους λύση

 

 

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που αποφάσισε το Νεώριο να υπογράψει η ONEX, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να αποκτηθεί μέρος του ενεργητικού και του παθητικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τις προηγούμενες ημέρες ήταν μια από τις σπάνιες θετικές ειδήσεις στη χώρα που πολλοί την είδαν με μεγάλη ανακούφιση και αισιοδοξία.

Πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι ταλαιπωρημένοι και απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων, το Πολεμικό Ναυτικό που έχει κουραστεί να πληρώνει  για τις δύο πυραυλάκατους που δεν λένε να τελειώσουν, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις της περιοχής που ζουν από τη λειτουργία των Ναυπηγείων αλλά και γενικά όλος ο κόσμος γύρω από την αμυντική βιομηχανία.

Ο Πάνος Ξενοκώστας επικεφαλής της ONEX, εδώ και καιρό κάνει μια τίμια και φιλότιμη προσπάθεια αντιμέτωπος με την ελληνική πολιτική ανικανότητα να δώσει μια λύση στην τραγική κατάσταση των ελληνικών Ναυπηγείων έχοντας κάνει την αρχή με αυτό της Σύρου.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  έγινε πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Βέβαια το χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε έως τα τέλη του Νοεμβρίου να είχε επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, άλλα όπως πολλά ακόμα πήγε στις καλένδες. Κάτι που είχε υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ χωρίς όμως ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Φυσικά αν ήταν μια οποιαδήποτε επιχειρηματική επενδυτική υπόθεση οι άνθρωποι θα τα είχαν ήδη παρατήσει. Τα ναυπηγεία της Ελλάδας όμως εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνογνωσία που διαθέτουν έχουν και πάρα πολύ μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν να μην τα διεκδικήσει.

Ιδιαίτερα για τους Αμερικάνους που φυσικά προωθούν την απόκτησή τους από την ONEX η οποία κατέχοντας μόνο αυτό της Σύρου, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Μάλλον αυτά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα είναι και το κλειδί για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η τεράστια επένδυση. Η πίεση δηλαδή που ασκεί ο Αμερικανικός παράγοντας στην κυβέρνηση,  είναι όπως φαίνεται ο μοναδικός τρόπος για να πάρει μπρος τόσο το Νεώριο όσο και τα υπόλοιπα ναυπηγεία που διεκδικεί η ONEX.

Ο Πάνος Ξενοκώστας την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησε επίσκεψη μαζί με επιτελείο επενδυτικών τραπεζιτών τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μεγαλώνοντας τις ελπίδες. Φυσικά και έγινε δεκτός σε πολύ θερμό και πανηγυρικό κλίμα από το σύνολο των εργαζομένων και τη Διοίκηση του Σωματείου και περιηγήθηκε στους χώρους των Ναυπηγείων.

Ο Π. Ξενοκώστας μιλώντας στους εκατοντάδες εργαζομένους υποσχέθηκε να τους ενημερώσει για το πλάνο εξυγίανσης  και δεσμεύτηκε πως θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων των εργαζομένων όπως έγινε και στο Νεώριο. Δήλωσε επίσης στους εργαζομένους πως σε όποια συμφωνία και αν καταλήξει δεν πρόκειται να την προχωρήσει εάν δεν πάρει το «πράσινο φως» από τους ίδιους.

«Είσαστε η καρδιά του Ναυπηγείου… Σας εμπιστεύομαι και θα προχωρήσουμε μαζί σαν μια οικογένεια…», δήλωσε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε «πως η αναγέννηση των Ναυπηγείων της Ελλάδας, αποτελεί Όραμα και Όνειρο της ζωής μου. Το Νεώριο έκανε την αρχή και στη Ελευσίνα μπαίνει η σφραγίδα της Νέας Εποχής για τα Ελληνικά Ναυπηγεία».

Μετά από συνολική περιήγηση, συζητήσεις, ένθερμες και εγκάρδιες χειραψίες με το σύνολο του προσωπικού έγινε και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ναυπηγείων, κύριο Νικόλαο Ταβουλάρη.

Την ίδια ημέρα (4 Ιουνίου 2019), ο κύριος Ταβουλάρης εξέδωσε ανακοίνωση προς τους εργαζομένους των Ναυπηγείων στην οποία αναφέρει ότι: «Με τη Συμφωνία αυτή πιστεύω ότι τερματίζεται η πολύμηνη αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την αδυναμία ανεύρεσης αξιόπιστου επενδυτή…. Η Συμφωνία με την ONEX που απέδειξε την αξιοπιστία της με τη στάση της στο θέμα του Νεωρίου πιστεύω ότι αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση για μια Νέα Αρχή στο Ναυπηγείο».

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

 

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν μόλις μια εβδομάδα πριν η επίσκεψή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλά και Σκαραμαγκά του ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ όπου είχε σχεδόν προαναγγείλει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τις εξελίξεις τονίζοντας σε δήλωσή του:

«Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία με κύριο στόχο να συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να ολοκληρωθεί το ναυπηγικό πρόγραμμα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού».

LEAVE A REPLY