ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Μήνυμα – υπενθύμιση στη κυβέρνηση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έστειλε με retweet ανάρτησης διπλωματικής ιστοσελίδας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ 

 

Ένα retweet προφανώς με πολλούς αποδέκτες στην κυβέρνηση έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ ο οποίος χρησιμοποιεί καθημερινά τα social media για να στείλει μηνύματα. Αυτή τη φορά ο Τζέφρεϊ Πάιατ έκανε retweet ανάρτηση της διπλωματικής ιστεσελίδας viadiplomacy.gr με τίτλο «Τα ναυπηγεία «Ελευσίνας στα Αμερικανικά χέρια;».

Το δημοσίευμα δε κάνει τίποτε άλλο από το να υπενθυμίζει, ότι σε λίγες ημέρες λήγει το χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής κυβέρνησης ώσστε να προχωρήσει στον προτιμητέο επενδυτή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά μετά και την πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα στη ΔΕΘ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και το retweet του Αμερικανού Πρέσβη:

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, έγινε πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Το χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε έως τα τέλη του Νοεμβρίου να είχε επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής και αμέσως μετά να άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις. Αυτή την στιγμή ενδιαφερόμενοι για την Ελευσίνα είναι η αμερικανικών συμφερόντων ONEX και η ιταλικών συμφερόντων ναυπηγείο Cantieri.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση τα ναυπηγεία της Ελλάδας να πέσουν στα χέρια άλλων εταιρειών (και ειδικά Κινεζικών) που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί αυτό της Σύρου που έχει αποκτήσει ήδη η ONEX, είναι στρατηγικής σημασίας πλέον για το Αμερικανικό Ναυτικό. Με την απόκτηση τους, και τον εκσυγχρονισμού τους, θα μπορούν να ελλιμενιστούν για επισκευές και συντήρηση προηγμένα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

LEAVE A REPLY