ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA

Μηνύματα στο εσωτερικό και κυρίως προς την Τουρκία έστειλε σήμερα ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης από την τελετή παραλαβής των 10  «Chinook» και  70 «Kiowa Warrior»  στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο

 

 

 

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης και της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Θα αποτρέψουμε τα όσα συμβαίνουν και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήρεμος».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από το Στεφανοβίκειο του Βόλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, των ελικοπτέρων Kiowa-Warrior και Chinook.

Τόσο σε δηλώσεις του, όσο και στον χαιρετισμό του ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία για την παραλαβή των ελικοπτέρων, σημειώνοντας ότι «ήταν η καλύτερη οικονομοτεχνική δυνατότητα για τα ελικόπτερα, τα οποία θα προσφέρουν πολλά και θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών μας στις όποιες προκλήσεις υπάρξουν», ενώ υπενθύμισε ότι «η καλή μας σχέση με τις ΗΠΑ δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά φαίνεται και στις πράξεις».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η αναπληρωτής υφυπουργός ‘Αμυνας των ΗΠΑ, Αν Κατάλντο, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της «αφού φθάσαμε στην ολοκλήρωση της σημαντικής συμφωνίας. Η Ελλάδα είναι μία εξαιρετική σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ». Το παρόν έδωσαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Επίσης παρευρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Μεγάλη η επιχειρησιακή αξιοποίησή των KIOWA

Τα ελικόπτερα που παρελήφθησαν επισήμως σήμερα, είχαν φθάσει προ 20ημέρου στο λιμάνι του Βόλου και προωθήθηκαν στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο για να ετοιμασθούν για την πλήρη λειτουργικότητά τους. Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Chinnok και 70 τύπου Kiowa-Warrior, ελαφρά επιθετικά. Tα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που τους επιτρέπουν να εκτελούν επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των Απάτσι δεν είναι ικανή, να καλύψει όλο το εύρος των αποστολών, ούτε και να απογειώνονται για υπηρεσία αναγνώρισης.

Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα), που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος, και η ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου μπορούν να το καταστήσουν “πολυεργαλείο” με πολύ χαμηλό κόστος.

Η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στους τομείς της επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δυνατότητες των ελικοπτέρων, πέραν της αμιγούς επιχειρησιακής τους αξίας, θα ενισχύσουν και το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο έργο της αεροπυρόσβεσης, των αεροδιακομιδών και της εναέριας επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο.

Αποστολάκης: Είμαστε προετοιμασμένοι να αποτρέψουμε όλες τις ενέργειες

Ο ΥΕΘΑ στις δηλώσεις του μετά την Τελετή αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ευ. Αποστολάκης σημειώνει ότι «οι ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι παράλληλες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή τη φάση είμαστε στην προσπάθεια να αποτρέψουμε με διάφορες ενέργειες και με μέτρα την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας. Σε κάθε φάση εξετάζεται η κατάσταση, αναλύεται και αποφασίζονται οι επόμενες ενέργειες».

«Επιχειρησιακά λάθος που είναι η 32 Ταξιαρχία στο Βόλο»

Ο ΥΕΘΑ έδωσε στη συνέχεια απαντήσεις και για το εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού ξεκαθαρίζοντας ότι: «Επιχειρησιακά είναι λάθος που είναι η 32 Ταξιαρχία στο Βόλο. Μας δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα. Έχω εξηγήσει και στους τοπικούς βουλευτές και στον Περιφερειάρχη και στο Δήμαρχο, ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να ετοιμαστούμε και να είναι όλα έτοιμα μέχρι να μεταφερθεί η 32 Ταξιαρχία, παραμένει εδώ. Αλλά θα βρούμε ένα αντίστοιχο για να μη μείνει η υπόλοιπη πόλη χωρίς στρατιωτική παρουσία και να μη χαθούν οικονομικοί πόροι από την πόλη. Ωστόσο, θέλω και εσείς όλοι να καταλάβετε ότι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δε θα πρέπει να είναι μονομερείς, όπως αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία απαιτεί να παραμείνει για τους δικούς της λόγους που δεν εξυπηρετούν τα επιχειρησιακά σχέδια. Να ξέρετε ότι γίνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή της στην Αττική, σε δύο στρατόπεδα. Όταν αυτά ολοκληρωθούν, θα προχωρήσουμε».

«Βασική μας προσπάθεια να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα ΜΟΕ»

Απαντώντας τέλος τι περιμένει από την συζήτηση των ΜΟΟΕ που διεξάγονται στην Τουρκία αυτές τις ημέρες ο Ευ. Αποστολάκης σημείωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας».

ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
ΠΑΡΑΛΑΒΗ CH-47 CHINOOK - OH-58D KIOWA
OH-58D KIOWA WARRIOR.
OH-58D KIOWA WARRIOR.
OH-58D KIOWA WARRIOR.
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

LEAVE A REPLY