ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Έλληνα ΥΕΘΑ –  Τι συζήτησαν

«Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με Τούρκο ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ», αυτό ανέφερε το δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΑ που έφτασε στα δημοσιογραφικά email προϊδεάζοντας προφανώς για εξελίξεις.

Αντί γι΄αυτό βέβαια αυτό που έγραφε το δελτίο τύπου ήταν το παρακάτω:

«Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Υπουργών έγινε ύστερα από την ευχετήρια επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στα τέλη Ιουλίου».

Φυσικά και δε θα μπορούσε κανείς να μη σχολιάσει ότι μετά από δύο μήνες ότι οι δύο πολιτικοί άντρες των δύο των κρίσιμων υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών με τις γνωστές οξυμένες σχέσεις κατάφεραν να μιλήσουν μετά από τόσο καιρό τηλεφωνικά. Πόσο μάλλον που στις 7 Ιούλη ο πρώτος που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν πριν ακόμα την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι δύο «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ – για να μην ξεχνιόμαστε – προφανώς δεν είχαν καμία επαφή μέχρι την αποστολή της κάρτας και το σημερινό τηλεφώνημα. Σημάδι που μάλλον δείχνει ότι η επικοινωνία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα κυρίως λόγω της προσωπικής επαφής Ακάρ με τον Ευ. Αποστολάκη (είτε ως ΑΓΕΕΘΑ είτε ως ΥΕΘΑ) είχε προφανώς χαθεί.

Το σημερινό τηλεφώνημα ίσως να δηλώνει την πρόθεση και  διάθεση να ανοίξει ξανά ένας δίαυλος επικοινωνίας και μάλιστα σε μια οξυμένη περίοδο με την Τουρκία να εκδίδει καθημερινά προκλητικές Navtex και με πολεμικά, ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα στο Αιγαίο και Κύπρο να συντηρεί την ένταση. Τουλάχιστον ο Ακαρ φρόντισε να είναι περιορισμένες σήμερα οι προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο με μόνο 6 παραβιάσεις από 8 μαχητικά F-16

Ίσως  το τηλεφώνημα όμως να αποτελεί και προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου όπως έγινε χθες γνωστό.

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας

Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε  με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Γιασουχίρο Σιμίζου (Yasuhiro Shimizu), κατά την οποία συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

LEAVE A REPLY