Θωρηκτό Αβέρωφ

Το ιστορικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ απέπλευσε σήμερα για Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βρίσκεται εκεί για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου.

 

 

Απέπλευσε σήμερα το ιστορικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ και ρυμουλκούμενο ξεκίνησε το ταξίδι του για Θεσσαλονίκη.

Η επιχείρηση που έχει στηθεί από ειδικό κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε σήμερα το πρωί, μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι μετεωρολόγοι, καθώς για το εγχείρημα αυτό χρειάζονταν η συνδρομή του καιρού.

Το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ θα ταξιδέψει για σχεδόν 50 ώρες ρυμουλκούμενο, ενώ ένα ακόμα εφεδρικό ρυμουλκό θα το συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το ιστορικό πλοίο θα συνοδεύει και η Φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, ενώ για τον έκπλου και τον κατάπλου χρειάζονται τέσσερα ρυμουλκά πλοία. Πάνω στο πλοίο επιβαίνουν 50 άτομα, ενώ εκτός από το πλήρωμα βρίσκεται και ειδικό προσωπικό για την ασφάλεια του πλου.

Να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα της ρυμούλκισης του ΑΒΕΡΩΦ προσέφερε αφιλοκερδώς η κοινοπραξία PROTUGS.

Η σημερινή μέρα απόπλου του Θωρηκτού Αβέρωφ είναι ιστορική γιατί συμπίπτει με μια ιστορική για τη χώρα ημερομηνία.

Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου 1912, ημέρα Παρασκευή, κηρύσσεται ο πόλεμος Ελλάδος και συμμάχων κατά της Τουρκίας και το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ αναχωρεί από το Φάληρο για τη Λήμνο.

«Στις 5 Οκτωβρίου 1912, ημέρα Παρασκευή, κηρύσσεται ο πόλεμος Ελλάδος και συμμάχων κατά της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα και υπό μεγάλο σημαιοστολισμό στις 10.00 ο τότε Υπουργός Ναυτικών Στράτος, ο Γενικός Επιθεωρητής Ναύαρχος Λ. Τώφνελ, ο Πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος επιβιβάζονται του «Αβέρωφ».

Στις 11.30 επιβιβάζεται και ο Βασιλιάς Γεώργιος, και ακολουθεί ο επίσημος αγιασμός. Μετά τις προσφωνήσεις των πολιτικών και τις ευχές του Βασιλιά, οι επίσημοι αποχωρούν και στις 13.30 ο ελληνικός στόλος αποπλέει σε γραμμή παραγωγής όπου και ακολουθεί το πρώτο πολεμικό ναυαρχικό σήμα προς όλα τα πλοία (ΗΩΠ: 051330/10/1912).

«Η Α.Μ. ο Βασιλεύς στέλνει θερμάς ευχάς υπέρ της επιτυχίας του ιερού αγώνος μας.
Αι δάφναι των ενδόξων πολέμων του Ελληνισμού πληρούσι πολλάς σελίδας της Ιστορίας
και έχει ακράδαντον πεποίθησιν ότι ο ημέτερος στόλος σήμερον θα προσθέσει
μίαν ένδοξον σελίδα εις την ιστορία του Ναυτικού.»

Ο

Αρχηγός Στόλου ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»