ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Το Διήμερο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα σήμερα και αύριο στην Τουρκία με τα ερωτήματα όμως για τους σκοπούς του ταξιδιού να μην είναι τόσο εμφανή όσο πιστεύουμε

 

 

 

Γιατί πάει ο Τσίπρας στην Τουρκία όταν όλοι οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα;

Ετοιμάζεται ο Τσίπρας για Συμφωνία με την Τουρκία αντίστοιχη με αυτή των Πρεσπών;

Γιατί θεωρείται ότι από την συνάντηση θα βγει κερδισμένος μόνο ο Ερντογάν;

Γιατί δημιουργούν θετικό κλίμα οι Τούρκοι λίγο πριν την επίσκεψη;

Θα κάνει ο Τσίπρας ανταλλαγές με τον Ερντογάν για να κερδίσει μόνο επικοινωνιακές υποσχέσεις;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν και ταυτόχρονα ως ένα σημείο απαντήθηκαν όλα τα προηγούμενα  24ωρα από πολλούς αναλυτές και μη καταλήγοντας όλοι στο συμπέρασμα, ότι είναι μια αδικαιολόγητη επίσκεψη χωρίς νόημα που ίσως υποκρύπτει και παραχωρήσεις  από τη ελληνική μεριά.

Πολύ πιθανόν να έχουν όλοι δίκιο, αφού όλοι μαζί υποστηρίζουν σχεδόν τα ίδια. Επειδή όμως πολλές φορές στην πολιτική και τη διπλωματία πολλά πράγματα δεν είναι αυτό που φαίνεται χωρίς να τολμήσουμε να τα αμφισβητήσουμε  θα προσπαθήσουμε να δούμε την επίσκεψη και λίγο διαφορετικά.

Ο τακτικιστής Έλληνας πρωθυπουργός θεωρούμε, ότι έχει ξεπεράσει την περίοδο – αν υπήρχε και αυτή ουσιαστικά – της αφέλειας. Φυσικά και γνωρίζει ότι από την συγκεκριμένη Τουρκία και από τον συγκεκριμένο ηγέτη δεν πρόκειται να πάρει απολύτως τίποτα ακόμα και εάν δώσει τα πάντα. Σίγουρο επίσης ότι θα θέσει επιτακτικά το θέμα των τούρκικων προκλήσεων στο Αιγαίο αλλά ταυτόχρονα στο ταξίδι δε θα τον συνοδεύει ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης σηματοδοτώντας ότι θα θελήσει να επικεντρωθεί περισσότερο σε άλλα ζητήματα.

Δεν μπορεί λοιπόν ούτε να δώσει ούτε να πάρει εκτός από το να συζητήσει για μία ακόμα φορά όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι να συσφίξει λίγο περισσότερο τις προσωπικές σχέσεις με τον Σουλτάνο Ερντογάν από τον οποίο εξαρτώνται τα πάντα στην Τουρκία σε επίπεδο αποφάσεων ώστε να διατηρηθεί και η ένταση σε χαμηλά επίπεδα.

Ούτε αυτός όμως είναι ο κύριος λόγος της επίσκεψης. Ο «αριστερός επαναστάτης» Αλ. Τσίπρας έχει γίνει πλέον αποδεκτός από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής. Δείχνοντας του μεγάλη εμπιστοσύνη έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο του κομιστή μηνυμάτων και διαμεσολαβητή με τον στριμωγμένο Ερντογάν στο γεωστρατηγικό πόκερ που παίζεται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου.

Οι χώρες της Μεσογείου στην πρόσφατη σύσκεψη στη Λευκωσία, με τις ΗΠΑ να συνηγορούν ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν τις κοινές συνισταμένες και συμφέροντα που έχουν στην περιοχή και κυρίως στα ενεργειακά. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αρνείται να συνεννοηθεί επιμένοντας να απαιτεί ως …υπερδύναμη να έχει μερίδιο χωρίς να συμβιβάζεται σε τίποτα. Απειλώντας με τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στην Τουρκία, τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα που έχει ξαμολήσει για να μπορεί ο  Ερντογάν να «πουλάει» ότι δήθεν κάνει γεωτρήσεις και να αμφισβητεί με μαζικές navtex κυριαρχικά δικαιώματα και να αναπολούν «γαλάζιες πατρίδες».

Ο πλούτος όμως στην περιοχή και τα συμφέροντα είναι τεράστια. Η Ελλάδα και ο Τσίπρας ως ο πιο κοντινός γείτονας και στο όνομα όλων των άλλων θα επιδιώξει κάποιου είδους συνεννόηση με τον Ερντογάν,  ο οποίος φαίνεται ότι και ο ίδιος μάλλον αποζητάει καθώς έχει αντιληφθεί ότι όσο «τσαμπουκά» και να πουλήσει δύσκολα θα πετύχει πράγματα όταν έχει συνασπισμένες όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Το επόμενο 48ωρο είναι σίγουρο ότι θα φανούν αν θα υπάρχουν κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα από τη Διήμερη επίσκεψη του Τσίπρα και κυρίως από τη συνάντηση του με τον Ερντογάν. Κυρίως θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις του «Σουλτάνου» και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις εξελίξεις γενικότερα στην περιοχή. Φυσικά και επειδή υπάρχει η εμπειρία μόνο μικρό καλάθι μπορούμε να κρατάμε.