ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

Οι Τούρκοι δε μας άφησαν σε ησυχία ούτε τα Χριστούγεννα δείχνοντας το πόσο πολύ «ενοχλήθηκαν» κυρίως από τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ

 

 

Η αλήθεια είναι ότι παραξένεψε πολύ κόσμο η τούρκικη συμπεριφορά και δραστηριότητα, τις ημέρες των Χριστουγέννων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά μικρονήσια, παραβιάσεις και προκλητικές δηλώσεις επί δηλώσεων χωρίς να «σεβαστούν» ούτε καν το “ελληνοτουρκικό μορατόριουμ” για αποφυγή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας κατά τις ημέρες που κάποια από τις δύο χώρες γιορτάζει μεγάλη θρησκευτική εορτή.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τα ανώτερα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που περίμεναν αυτή την αντίδραση μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος και τι έλεγε ήξερε μπροστά σε όλους τους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ αλλά και τις αντιδράσεις που θα ακολουθούσαν.

Και για να λέμε την αλήθεια ο σοβαρός και μετρημένος Α/ΓΕΕΘΑ γνωρίζει και ο ίδιος ότι οι δικές του δηλώσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από του γνωστού «πολυλογά» ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, γνωστό άλλωστε στους Τούρκους εδώ και χρόνια.

Αν κρίνουμε λοιπόν από τις αντιδράσεις πήραν πολύ σοβαρά το μήνυμα που τους έστειλε ότι αν τολμήσουν κάτι η απόφαση είναι να υπάρξει επιθετική αντίδραση η οποία θα είναι άμεση γιατί πολύ απλά δε περιμένουμε κανέναν να βοηθήσει.

Η επίδειξη ψυχολογικού πολέμου των Τούρκων ήταν εμφανής. Γιατί το να στέλνεις τα μαχητικά στις 15:04 το μεσημέρι των Χριστουγέννων να εκτελέσουν υπέρπτηση στα 28.000 πόδια, την ώρα δηλαδή που γνωρίζουν ότι όλοι οι Έλληνες είναι στα γιορτινά τραπέζια, μόνο ως ψυχολογικός πόλεμος μπορεί να θεωρηθεί.

Και φυσικά οι γνωστές μεγαλόστομες δηλώσεις των Τούρκων για Αιγαίο, ΑΟΖ, Κύπρο, συνεχίστηκαν όλες αυτές τις ημέρες με τη μόνο διαφορά ότι τις εντυπώσεις έκλεψε η γνωστή «λύκαινα» Ακσενέρ η οποία και αυτή πήρε ως αφορμή τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ για να πουλήσει πατριωτισμό.

Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη από το πως την αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα στη Μεσόγειο που ουσιαστικά επιχειρούν να την απομονώσουν από μεγάλα ενεργειακά project. Ταυτόχρονα αισθάνεται και ισχυρή όταν ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν να τα έχουν καλά μαζί της λόγω της θέσης της αλλά και του μεγέθους της. Βέβαια αυτές οι «σχέσεις» έχουν πάντα το στοιχείο του πρόσκαιρου συμφέροντος και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Η Τουρκία δεν είναι μικρή χώρα και πρέπει να δείχνει συνεχώς τα «δόντια» της στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να δείξει στις μεγάλες δυνάμεις ότι είναι και αυτή ισάξιά τους.

Σαφέστατα και η Τουρκία έχει στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική που την εφαρμόζει πιστά και κυρίως στον γεωστρατηγικό τομέα κι αυτό δεν το υποτιμάει κανείς. Και όλες τις οι κινήσεις στοχεύουν στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων.

Γι΄αυτό και το πρόβλημά της είναι όταν κάποιος τολμήσει και αμφισβητήσει αυτό τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Και μάλλον κάτι τέτοιο έκανε και ο Α/ΓΕΕΘΑ με αποτέλεσμα οι «γείτονες» να ξεσπάσουν Χριστουγεννιάτικα πάνω από τα μικρονήσια του Αιγαίου. Και αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα το ξέρουμε, το ερώτημα είναι τι κάνουμε;

 

LEAVE A REPLY