ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥΤΙΝ

Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντηση με τον Πούτιν δεν θα είναι μόνο συμβολική λόγω της αναμενόμενης αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων που πέρασαν μεγάλη κρίση το προηγούμενο διάστημα.

Οι δύο ηγέτες στη συνάντηση θα έχουν να πουν πολλά κυρίως για το πλήθος των  γεωστρατηγικών εξελίξεων στην περιοχή αλλά και για διμερή θέματα που αφορούν συνεργασίες στα ενεργειακά, το εμπόριο, τη γεωργία και τα εξοπλιστικά.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών κλείνουν φέτος 190 χρόνια και θα ήταν αδύνατον να μην αποκατασταθούν. Οι λόγοι φυσικά δεν είναι μόνο ιστορικοί και θρησκευτικοί αλλά πολλοί ευρύτεροι. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη με την οποία δε θα μπορούσαμε να μείνουμε για μεγάλο διάστημα χωρίς σχέσεις και η Ελλάδα είναι μια χώρα σε συγκεκριμένη γεωστρατηγική θέση και ταυτόχρονα μέλος της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ.

Εκ των πραγμάτων ήταν ζήτημα χρόνου η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών κάτι που θα ξεκινήσει επίσημα από αύριο Παρασκευή. Γι’ αυτό άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει τα ανάλογα διπλωματικά βήματα που προετοίμασαν το έδαφος. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δε διεκόπησαν ουσιαστικά ποτέ και πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν από εκεί που τις είχαν αφήσει με τις ξεχωριστές δικές του θέσεις βέβαια ο καθένας.

Ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών που αποτέλεσε «αγκάθι» για το Κρεμλίνο αλλά και οι πρόσφατες «φιλικές σχέσεις» που έχουν συνάψει Ρωσία και Τουρκία με τις οποίες η Ελλάδα έχει δυσανασχετήσει ιδιαίτερα είναι κάποια  από αυτά που σίγουρα ο καθένας θα διατηρήσει τις θέσεις του. Οι οικονομικές σχέσεις όμως είναι αυτές που ενώνουν περισσότερο τις δύο χώρες ιδιαίτερα μετά τις Αμερικάνικες κυρώσεις στη Ρωσία καθώς μέσω της Ελλάδας και ιδιωτικών επιχειρήσεων βρίσκουν τρόπο να τις παρακάμψουν.

Στη συνάντηση  Τσίπρα – Πούτιν είναι σίγουρο όμως ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις για το οποίο είχε γίνει προεργασία από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του.

Υπάρχουν πολλά Ρώσικα οπλικά συστήματα που έχουμε αποκτήσει και εδώ και 15 χρόνια έχουν μείνει χωρίς συντήρηση και κάποια χωρίς αναβάθμιση. Ένα από αυτά άλλωστε και να μην το ξεχνάμε είναι και το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται τοποθετημένο στη Κρήτη. Η Ελλάδα είναι η μόνη Νατοϊκή χώρα με τους περιβόητους πυραύλους οι οποίοι ταυτόχρονα έχουν αποτελέσει βασικό λόγο αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Τουρκία η οποία υποστηρίζει ότι είναι ζήτημα χρόνου η ολοκλήρωση της αγοράς τους.

Δε ξέρουμε τι ακριβώς θα πει ή τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πούτιν πάντως μάλλον θα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Να απαιτήσει πάντως να μην πουλήσει S-400 είναι λίγο δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτό όμως που μπορεί να ζητήσει είναι εγγυήσεις ότι δε θα αποτελέσουν επικίνδυνο όπλο στα χέρια του Ερντογάν αλλά και ακόμα παραπέρα να προτείνει την αναβάθμιση των ελληνικών πυραύλων ως αντιστάθμισμα.

Και φυσικά δεν θα είναι κάτι που θα ζητήσει χωρίς να είναι εις γνώσιν των ΗΠΑ με τις οποίες θα ξεκινήσει το Στρατηγικό διάλογο λίγες ημέρες αργότερα.

Ευελπιστούμε να μάθουμε τελικά τι θα συμφωνηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες.

LEAVE A REPLY