ΕΛΛΗΝΙΚΑ F-16

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος επιστρέφοντας από μία ακόμα έξοδο αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών έχασε τη ζωή του.

Ένα χρόνο μετά και ενώ την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος οι Τούρκοι είχαν σπεύσει να διαβεβαιώσουν ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή με αυτό, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο καλά κρατούν.

Πριν δύο ημέρες Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν νομοσχέδιο που ζητάει εκτός των άλλων να ενημερώνονται για τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Προφανώς και οι ΗΠΑ έχουν καθημερινή ενημέρωση για το τι γίνεται πάνω από το Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τούρκικων μαχητικών και η ενέργειά τους δεν είχε σκοπό να συλλέξουν νούμερα.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός ο καθημερινός «πόλεμος» πάνω από το Αιγαίο κοστίζει και πολλές φορές κοστίζει πολύ ακριβά και κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα.

Τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας – όπως ο Γιώργος Μπαλταδώρος πριν από ένα χρόνο – δίνουν καθημερινή μάχη με αυταπάρνηση για να αναχαιτίσουν τις τούρκικες προκλήσεις φτάνοντας πολλές φορές ακόμα στα όριά τους.

Δεν ήταν λοιπόν τυχαία η αναφορά των Αμερικανών γερουσιαστών στις παραβιάσεις, καθώς στην κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη θέλουν και με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την Τουρκία.

Αυτή η κατάσταση όμως πάνω από το Αιγαίο διατηρείται εδώ και χρόνια με ένα και μοναδικό σκοπό να αμφισβητηθεί από την Τουρκία ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος. Αυτό άλλωστε επιχείρησαν και πολύ πρόσφατα να κάνουν με το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι δηλώνοντας ότι δεν παρενόχλησαν κανέναν αλλά απλά έκαναν ασκήσεις ρουτίνας.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν απλά αλλά ουσιαστικά αδιαφορούν και επιτρέπουν στην Τουρκία να συνεχίζει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι με τον καθημερινό κίνδυνο ατυχήματος. Φυσικά και μπορούν αν θελήσουν να παραμερίσουν τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν με την Τουρκία.

Δε ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η Αμερικάνικη πίεση λόγω της επιλογής Ερντογάν να προσκολληθεί στη Ρωσία αλλά σίγουρα θα ήταν μια ευκαιρία να «μπλοκαριστούν» επιτέλους αυτές οι καθημερινές πτήσεις θανάτου που κοστίζουν ζωές.

Αρκεί μόνο ένα στοιχείο για να δούμε τι κοστίζει αυτή η κατάσταση στο Αιγαίο. Από το 1990 μέχρι και το 2018 η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί 125 νεκρούς ενώ έχει χάσει 81 μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη!

Παράλληλα οι παραβιάσεις όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται πάρα πολύ. Ο πίνακας της Πολεμικής Αεροπορίας είναι χαρακτηριστικός για τα στοιχεία και τον παραθέτουμε χωρίς άλλα σχόλια.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ