Η πρόσφατη παρουσίαση από την Τουρκία ενός επιστημονικού και τεχνολογικού επιτεύγματος όπως το πυροβόλο Railgun εντυπωσίασε και θορύβησε πολλούς εδώ στην Ελλάδα. Ας μην πανικοβαλλόμαστε όμως, δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Θα αρχίσω προσπαθώντας να εκλαϊκεύσω το τι είναι και πως λειτουργεί το περίφημο Railgun, ώστε να είναι ποιο εύκολα κατανοητό από τους αναγνώστες. Το Rail Gun, για να το πω απλά, είναι μία «ηλεκτρομαγνητική σφεντόνα» που εκτοξεύει μεταλλικά μη εκρηκτικά βλήματα. Τα βλήματα αυτά καταστρέφουν τον στόχο με την υψηλή τους κινητική ενέργεια.

Το πλεονέκτημά τους είναι, ότι τα βλήματα που εκτοξεύουν τα Railgun έχουν πολύ χαμηλό κόστος συγκριτικά με τα συμβατικά πυρομαχικά. Για να λειτουργήσει αυτή η «σφεντόνα», χρειάζεται έναν πολύ ισχυρό ηλεκτροκινητήρα και ένα σετ πηνίων που θα δημιουργήσουν το μαγνητικό πεδίο το οποίο θα εκτοξεύσει τα μεταλλικά του βλήματα.

Η μέγιστη ταχύτητα ενός συμβατικού βλήματος μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο την ταχύτητα των 2 χλμ. ανά δευτερόλεπτο κατά την έξοδο από την κάννη, ενώ η ταχύτητα του βλήματος του Railgun ξεπερνάει τα 3 χλμ. (αναμένεται η ταχύτητα εξόδου του βλήματος να αυξηθεί στο μέλλον).

Ως συνέπεια το βλήμα του Railgun επιτυγχάνει μεγαλύτερο βεληνεκές και έχει μεγαλύτερη καταστροφηκότητα από οποιοδήποτε συμβατικό πυρομαχικό. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι τα υπάρχοντα ενεργητικά αμυντικά συστήματα πλοίων αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο βλήμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

Μοιραστείτε το
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,